De Ontluikende Roos

hoezo bijzonder, dat doe je toch gewoon?

Spullen vormen een prachtige inspiratie voor levensverhalen

Je kunt een levensverhaal vanuit allerlei perspectieven schrijven: de plekken waar je gewoond hebt, je reizen, dromen et cetera. Maar je kunt ook schrijven over dingen die je gemakkelijk af gaan, waar je goed in bent, je hand niet voor omdraait – hoezo bijzonder, dat doe je toch gewoon? – en waaraan je plezier beleeft, en die vervolgens verbinden aan dierbare spullen.

Die ‘dat doe je gewoon’ zaken gaan over onze kernkwaliteiten. Deze geven uitdrukking aan onze ‘eigenste’ originaliteit. Ik heb veel gehad aan het kernkwadrantenspel van Daniel Ofman om mijn kernkwaliteiten te ontdekken. Eentje steekt er met kop en staart bovenuit en bruist van enthousiasme: mijn creativiteit. Van jongs af aan zat het er al in. Aangevuld met eindeloze ‘beoefening’ die ongetwijfeld kunst baart en maakt dat de kernkwaliteit gaandeweg het leven steeds meer uit de verf komt.

crea met stof
Het eerste avontuur met stoffen dat ik me herinner (in dit geval wol), was punniken. Het klosje had de vorm van een paddenstoel. Ik vond het fascinerend om te zien hoe stukje bij beetje de streng onderuit de paddenstoel tevoorschijn kwam.
Op m’n achtste kreeg ik handwerkles op school. Een boekenlegger voorzien van kruissteekjes vormde de aftrap, weet ik nog. Daarna volgden gehaakte baby sokjes en andere projectjes. Eenmaal gevorderd naaide ik een kussensloop en versierde dat met geborduurde roosjes. Het uur vlóóg om. Ik keek er de hele week naar uit.
Van oude kleding andere dingen fabriceren, heb ik ook altijd leuk gevonden. De hoes van een sierkussen was oorspronkelijk een broek die ik kreeg van iemand maar die me niet bleek te passen. Een mooi lintje en wat kraaltjes maakt het kussen af.

Een keukenhanddoekje opvrolijken met een regenboog bandje et cetera, ook helemaal leuk. Eerder vertelde ik al over mijn ‘stoffen’ hobby, waarin een dierbare stofschaar een belangrijke rol speelt.

crea met papier
Tekenen, knippen, plakken. Ik heb een vriendin met een dochter die ermee opstaat en ermee naar bed gaat. Ik herken daar veel in. Wel precies, graag. Ik weet nog dat we op de kleuterschool werkjes maakten van propjes gekleurd papier of stukjes papier uitscheurden en die opplakten. Dat werd me nooit netjes genoeg. In m’n volwassenen leven ontdekte ik prachtige cadeaupapiervellen en -boeken. Die heb ik op een oud medicijnenkastje en een paar andere gebruiksvoorwerpen aangebracht.

Mijn man en ik hebben samen een tafeltje gemaakt en het blad versierd met een speels mozaïek. De inspiratie deden we op tijdens een vakantie in Spanje waar we Gaudi’s werk tegenkwamen. We hebben er een boek met kleurrijke posters voor opgeofferd. Mijn man knipte zwierige mozaïek stukjes en ik vrij strakke…  Toen m’n zus opmerkte dat we het mozaïek tafeltje wel in productie konden nemen, dacht ik: nee, want gaat de lol er snel vanaf. Het leukste aan dit soort creatieve projecten is het ontwikkelproces en het gevoel van geluk dat ik ervaar tijdens het uitpluizen en ontdekken. Er zit veel waarheid in de uitspraak ‘Geluk is een reis en geen bestemming’.

crea met pen
‘Crea met pen’ is begonnen op de middelbare school. Ik zat in de redactie van de schoolkrant. Maandelijks hadden we een weekend de school voor onszelf, stelden we de krant samen, typten de pagina’s op stencil papier en draaiden ons een breuk aan de stencilmachine. Om daarna éindeloos pagina’s te rapen. Voor de schoolkrant schreef ik m’n eerste stukjes.
In mijn loopbaan vormt taal een rode draad en heb ik het schrijven veel gebezigd. Eerst als docent Engels en later als communicatiemedewerker, toen mijn werk bestond uit artikelen schrijven voor personeelsbladen, folderteksten samenstellen, persberichten maken. Sindsdien vanuit de ontluikende roos.
Toen de gelegenheid zich voordeed om een column te schrijven voor het verenigingsblad van tuinpark Piccardthof, waar mijn man en ik een siertuin hebben, en voor de koepelorganisatie van tuinparken, heb ik die met beide handen aangegrepen.
Sinds ik me het vak van professional organizer/opruimcoach eigen heb gemaakt, is daar la vie en rose bij gekomen.

kanttekening
Er zitten verschillende kanten aan kernkwaliteiten. Een kernkwaliteit ‘leven’ geeft heel veel vreugde en voldoening. Dat ervaar ik keer op keer. Dat is één kant van de medaille. De andere kant is als het teveel van het goede wordt. M’n innerlijke creatieve-ideeën-spuier heeft duidelijk moeite met maat houden. De uitvoering van een idee is amper geschied, of het volgende idee staat alweer te trappelen. Ik heb altijd veel meer ideeën dan ik tijd heb om ze uit te voeren. Het is steeds zoeken naar een juiste balans…

Het schrijven van een levensverhaal. Grote en kleine liefdes, gezinsleven, hobby’s, verschillende huizen waarin we gewoond hebben, kwaliteiten van onszelf, (vrijwilligers)werk, alles kan dienen als een rode draad in een levensverhaal. En niet te vergeten: spullen. We kunnen beginnen met dierbare spullen die we bij onze geboorte hebben gekregen en er een chronologisch verhaal van maken of kris kras door het leven reizen. Waar doe je het voor? Het schrijven van een levensverhaal is een creatief proces waarin je reflecteert op je leven. Tijdens het schrijfproces zul je waarschijnlijk regelmatig een glimlach voelen opkomen en af en toe een traan. Het werkt louterend. En het mooie is dat wanneer je in gesprek gaat over je spullen met vrienden of familie, je elkaar van nieuwe kanten leert kennen. Wanneer beginnen? Nu of wanneer je maar wilt.

Heb jij een speciale band met voorwerpen in je huis waar een van je kernkwaliteit aan te pas is gekomen? Vind je het leuk om er iets over te schrijven? Mail het verhaal en een foto naar info@deontluikenderoos.nl.

 

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *