De Ontluikende Roos

weer ruimte om te dansen

“Wil je me helpen met m’n werkkamer? Ik heb de kamer een tijdlang weinig gebruikt en daardoor zijn er allerlei spullen ingeslopen die er niet horen.” Hoe deze klant na een opruimsessie een vreugdedansje maakte op de vrijgekomen vloer.

Het is een ruimte van ongeveer veertien vierkante meter, met een houten vloer en veel licht. Voor de ramen hangen vouwgordijnen die de kamer een warme uitstraling geven. Aan de wanden prijken foto’s en schilderijen. Al met al een kamer waar het fijn toeven is, zegt de eigenaresse, alleen de spullen gooien roet in het eten. Ik mijd de kamer, ik wil graag opruimen, maar ik weet niet waar ik moet beginnen.

overschaduwd
Ik kan me haar gevoel goed voorstellen. De potentie van de kamer, én de rust om er te kunnen zitten, wordt overschaduwd door een tafel vol met paparassen en andere zaken. Het logeerbed ligt bezaaid met allerlei spullen en de vloer is grotendeels verdwenen onder dozen met verschillende inhoud. Ja, waar begin je?

vraag
We starten met een vraag die ik vaak aan klanten stel: wat zou je graag in deze ruimte doen? Ze noemt een aantal dingen en ik vraag door naar de activiteit die ze het liefst als allereerste weer zou willen oppakken. Er komt een antwoord waar we beiden vrolijk van worden: passen oefenen van nieuwe dansen die ze op de dansles leert. En zo gaan we bezig met het vrijmaken van de vloer.

stilstaan bij
We pakken doos voor doos aan. Na iedere doos ruim ik bewust tijd in om even stil te staan bij het feit dat de doos leeg is en een stukje vloer heroverd. Het zijn allemaal kleine successen waar we gemakkelijk aan voorbij gaan, maar die een moment aandacht verdienen want ze dragen bij aan het opbouwen van zelfvertrouwen van de klant dat hij of zij méér kan als het op opruimen aankomt dan men zelf denkt – als je het maar met kleine stapjes en een goede methode doet.

uitgestelde beslissingen
Een ander belangrijk aspect van opruimen is dat de klant de spullen allemaal door de handen laat gaan en een besluit neemt over ieder object: wil je het behouden of is het tijd om het een andere bestemming te geven. Want dat zit eigenlijk achter alle spullen die je achterstallig opruimt: een uitgestelde beslissing.

na afloop
Langzaam maar zeker komt de vloer tevoorschijn. De klant roept dat ze het opruimen zowaar leuk gaat vinden. Na afloop kijken we samen vanaf de deuropening naar de zichtbaar geworden vloer. Ik nodig haar uit om een paar danspassen te maken…

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.