De Ontluikende Roos

opruimen voor je doodgaat

‘döstädning’
Margareta Magnusson schreef een boekje over de Zweedse kunst van ‘döstädning’. staat voor dood en städning voor opruimen. Een moedige onderneming en een prikkelend thema, wat mij betreft, want over je eigen levenseinde nadenken en wat je voor spullen achterlaat, is voor mij tot nu toe amper een onderwerp geweest waarmee ik me bezig heb gehouden.

voorkomen dat je je kinderen opzadelt
Ze pleit ervoor dat je er mee begint zodra je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Theoretisch gezien kun je er dan meer tijd voor uittrekken vergeleken met eerdere levensfasen. Alhoewel: jong geleerd oud gedaan. Waarom dödstadning? Een belangrijke reden voor Magnusson is dat ze wil voorkomen dat haar kinderen, die een druk leven leiden, straks worden opgezadeld met het opruimen van haar spullen.

memory lane
Daarnaast heeft döstadning haar de mogelijkheid gegeven een ’trip down memory lane’ te maken. Stil te staan bij de voorwerpen in haar huis, de verhalen verborgen achter haar spullen nog een keer naar boven te halen. Het kaf van het koren te scheiden zodat alleen de spullen van waarde – voor haarzelf – een plek in huis hebben behouden. Ondanks het onderwerp is Magnussons schrijfstijl lichtvoetig en is het eigenlijk een heel gezellig en grappig boekje om te lezen. Met allerlei anekdotes en af en toe een praktische tip.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!

terug naar boekentips