De Ontluikende Roos

in hoeverre voeden je spullen jou?

geïnspireerd op het boek ‘Mindful opruimen’ van ‘space clearer’ Stephanie Bennett Vogt

‘Telkens wanneer je oprecht verheugd bent, word je gevoed’. Een quote van Ralph Waldo Emerson, door Stephanie Bennett Vogt geciteerd in haar boek. Hoe zou je leven in het algemeen en je huis in het bijzonder eruit zien wanneer je deze uitspraak ter harte neemt bij keuzes die je maakt?

‘Oprecht verheugd zijn’ vertaal ik als authentiek ‘blij zijn’. Of: ‘gelukkig voelen’, ’tevreden’, ‘vergenoegd’. We kunnen oprecht verheugd zijn op vele gebieden in het leven. Wat valt hierover te zeggen op het gebied van ‘huis en haard’? Laat ik beginnen met een voorbeeld. Ik had een nieuwe toilettas nodig. In de voor de hand liggende winkels – drogisterijen – was ik nog niets tegengekomen dat me ‘oprecht verheugde’. Dus dan maar gaan voor iets wat wel ok was, maar niet je-dat?

onverwacht
Gelukkig had ik de tijd om nog wat verder te speuren. En zo kwam ik op een onverwachte plek een toilettas tegen die mij direct oprecht verheugd deed voelen. Tijdens een middagje winkelen met m’n moeder, die op zoek was naar een poloshirt, stapten we een kledingzaak binnen, waar ze ook toilettassen bleken te verkopen. Van een Deens merk, niet goedkoop maar móói! Ik heb de tas gekocht. Het is een feest om ‘m bij elke logeerpartij tevoorschijn te halen.

los van de prijs
Ik wil nog even toevoegen dat het gaat om spullen waar je blij van wordt, los van de prijs. Het kunnen ook prima dingen zijn die je in kringloopwinkels of op rommelmarkten tegenkomt en waarop je ter plekke spontaan verliefd wordt. Zo tikte ik tijdens Koningsdag een blauw glazen schaaltje op de kop, voor een paar euro. Het schaaltje staat op een tafeltje in de woonkamer. Elke keer wanneer m’n oog erop valt, vind ik ‘m prachtig en voel ik blijdschap in me opborrelen.

neveneffect
Blije momenten voor jezelf creëren. Ok, leuk, én? Emerson verwoordt een neveneffect waar we gemakkelijk overheen kijken: momenten waarop we oprecht verheugd zijn, vóéden ons. We leven in een tijd van onzekerheid, verwarring, angst. We hebben vaak weinig invloed op de omstandigheden. Het kan best lastig zijn om de moed erin te houden. Met zijn uitspraak steekt Emerson ons een hart onder de riem en maakt ons bewust van de mogelijkheid om wel degelijk invloed en regie op ons eigen leven uit te oefenen. Namelijk door het creëren van blije momenten. Aan de hand van spullen of, op andere levensgebieden, activiteiten die opladen, vriendschappen die waardevol zijn et cetera.

vroeg of laat
Het inzicht dat Emerson ons probeert aan te reiken, werkt ook de andere kant op. Een erfstuk dat je liever kwijt dan rijk bent en dat je iedere keer plichtsgetrouw afstoft, leidt vroeg of laat tot ergernis. Een kledingstuk dat je impulsief hebt aangeschaft, ongedragen in de kast hangt, wekt teleurstelling op. Een potje pindakaas van een ander dan je favoriete merk, maar ja het was in de aanbieding, doet iedere keer dat je het keukenkastdeurtje opentrekt, je voorhoofd fronsen. En met al deze momenten van ergernis, teleurstelling, irritatie voeden we ons óók.

pittig inzicht
Emerson presenteert een pittig inzicht: het is aan ons waarmee wij ons voeden. Hij daagt ons uit om verantwoordelijkheid te nemen voor ons levensgeluk op die levensgebieden waar dat mogelijk is. In de context van spullen: wees selectief met je aankopen, en kijk in je huis kritisch om je heen…

Herken je iets in dit verhaal? Laat het weten door een reactie achter te laten.

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

2 reacties op “in hoeverre voeden je spullen jou?”

  1. Ton ketelaar schreef:

    Dag Leni, ik kan me goed herkennen in je verhaal. Regelmatig heb ik spulletjes gekocht of gekregen, die mij plezier gaven en nog geven. Ze herinneren me aan fijne belevenissen en contacten en als ik er weer naar kijk kan ik er weer van genieten. Nu ik wat ouder word, ben ik ook meer aan het opruimen. Je doet afstand van dingen en soms merk je dat het niet altijd even makkelijk is om het weg te doen. Vooral als ze herinneren aan de goede en leuke momenten en contacten. Op zulke momenten ervaar je des te meer hoe kleine dingetjes je leven een positieve kick kunnen geven. Ik blijf er van genieten. Groet Ton

  2. Leni schreef:

    Wat leuk, Ton, dat je je herkent in m’n verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *