De Ontluikende Roos

geen kopje koffie zonder...

Geïnspireerd op het boek van Warna Oosterbaan: ‘Het leven van dingen’

De geur van gemalen koffiebonen… Ik herinner me de koffiemolen van oma aan de keukenwand. Als jong kind was het reuze spannend om, al draaiend, de gemalen koffie in het glazen bakje te zien verschijnen. Daarna ging de koffie in een bekervormig filter op een koffiepot, beide van aardewerk. Wat was het een heerlijk eenvoudig ritueel.

Laatst liep ik een speciaalzaak binnen die koffie en thee verkoopt. De geur van koffiebonen die me verwelkomt, voert me terug naar de keuken van oma. Het is fascinerend om te zien uit hoeveel soorten en smaken consumenten vandaag de dag kunnen kiezen.

familie
Het fenomeen van het verzinnen van variaties op het oorspronkelijke product zien we bij heel veel dingen. Oosterbaan bezigt een grappige beeldspraak: hij ziet het als het creëren van een familie van nieuwe smaakjes én accessoires om het kernproduct heen. De familie breidt zich in de loop van de tijd flink uit. Én er blijft ruimte voor meer. Immers, hoe meer zielen hoe meer vreugd (en meer keuzestress, denk ik regelmatig).
Om nog even bij de koffie en thee te blijven, hun families hebben ruimhartig allerlei neven en nichten opgenomen in hun midden: koffie- en theeservies, bijbehorend bestek. De laatste decennia volgde een grote verzameling van koffiemachines met dito smaakjes, pads, cups, koffiemelk, thee-eieren, theezakjehouders, verzin het maar.

bevolken
Deze ‘diversificering’ is een van de oorzaken dat er een ‘dingenvloed’ – de benaming die Oosterbaan eraan geeft – is ontstaan en dat inmiddels ontelbare dingen, spullen onze huizen en de aarde bevolken. Andere redenen: de ontdekking en grootschalige inzet van elektriciteit die megaproductie mogelijk maakte. En de invoering van het kapitalistische systeem, met de belofte dat dit de materiële levensstandaard van velen zou verhogen. Dat is gebeurd. Maar we weten inmiddels ook dat mens en aarde daar een prijs voor betalen.

Het leven van dingen’ door Warna Oosterbaan: een informatief, herkenbaar en makkelijk leesbaar boek over ‘dingenonderzoek’. Oosterbaan, journalist en socioloog, neemt dingen waar in zijn eigen dagelijkse leven, en plaatst deze in een grotere context. Wat verstaat hij onder dingen: objecten die je kunt aanraken, binnenshuis en buitenshuis, gemaakt door de mens.

onderlinge afhankelijkheid
Er is nog een andere factor die bijdraagt aan de dingenvloed: het feit dat ‘in dingen alles met elkaar samenhangt, dat het een in elkaar grijpende en voortdurend expanderende wereld is’. De Britse archeoloog Ian Hodder heeft hiervoor de term entanglement bedacht, verstrengeling: geen kopje koffie zonder apparaat dat de bonen maalt. Geen kopje thee zonder heet water. Wat zou er van alle ambachten overblijven als ze geen beschikking hadden over hun instrumentarium, of je nu loodgieter of chirurg bent? Geen uitgebreide mobiliteit zonder ons huidige wegennet. Geen contact-in-een-handomdraai zonder de verbazingwekkende mogelijkheden die onze telefonie ons biedt.

uitnodiging
Al die lijntjes tussen de dingen en tussen de dingen en de mens maken het tot een complex geheel. Hodder heeft er een interessante kijk op, die ons uitnodigt om na te denken over de spullen waarmee wij ons omringen: ‘Omdat mensen in toenemende mate leven in een wereld die ze zelf hebben geproduceerd, moeten ze steeds harder werken om die wereld in stand te houden’. Als dat geen food for thought is!

Net als oma malen we de koffiebonen maar wel elektrisch...

Net als oma malen we de koffiebonen maar wel elektrisch…

Een ruime selectie theezakjes voor gasten

Een ruime selectie theezakjes voor gasten

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

2 reacties op “geen kopje koffie zonder…”

  1. Peter schreef:

    Ik vind het heel erg bijzonder en speciaal wat je maandelijks schrijft en het is inderdaad ‘food for thought’ voor velen… Het zal heel fijn zijn als het mensen stimuleert om in actie te komen en daarmee is jouw actie geslaagd…

  2. Leni schreef:

    Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *