De Ontluikende Roos

respectvol afscheid van ouderlijk huis

Na het overlijden van de laatste ouder (of andere dierbare) breekt vaak een hectische periode aan. De uitvaart dient geregeld en het ouderlijk huis ontruimd.

emotionele aangelegenheid
Het opruimen van het ouderlijk huis kan een emotionele aangelegenheid zijn. Het is fijn om tijd en aandacht te besteden aan bewust afscheid nemen. Zelfs wanneer er maar weinig tijd is om het huis op te leveren. Door het huis lopen en nog eenmaal de spullen van je ouders door je handen laten glijden, helpt je bij het rouwproces. Vind je het lastig om hiervoor tijd opzij te zetten, dan kan het inroepen van ondersteuning waardevol zijn.

afstemming op familiesituatie
De ondersteuning wordt afgestemd op de familiesituatie. Afhankelijk van de behoefte van de nabestaanden biedt de ontluikende roos een warm mens met inlevingsvermogen én gepaste afstand, die waar nodig een luisterend oor reikt, een klankbord vormt of de handen uit de mouwen steekt.

ouder(s) naar verpleeghuis
Wanneer ouders worden opgenomen in een verpleeghuis, wachten er soms twee klussen: het inrichten van de woonruimte in het verpleeghuis én het ontruimen van het ouderlijk huis. De ontluikende roos kan ingezet worden bij beide verhuizingen.

‘Rondom het bed waarin mijn moeder gestorven was, lagen haar persoonlijke spulletjes. Dat was fijn want zo bleef haar sfeer nog voelbaar. Op een ochtend kwam de schoonmaakster binnen met de stofzuiger en begon de spullen te verzamelen. Ik was geschokt.’ J.H.

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.