De Ontluikende Roos

met andere ogen

We zien meestal datgene wat onze ogen ons voorschotelen, en nemen dat voor wáár aan. Neem bijvoorbeeld de spullen die in je huis staan. Waarschijnlijk zie je bij de eerste oogopslag – voor de hand liggend – je spullen. Inspiratie om daar eens anders naar te kijken en een grappig voorbeeld dat mij de ogen opende, vormen de ingrediënten voor dit verhaal.

De andere kijk op de dingen om ons heen vond ik in het gedachtegoed van de Vietnamese Boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh. Hij gebruikt de natuur als voorbeeld. Wanneer we naar een boom of bloem kijken, zien wij een boom of bloem. Maar, zegt Thich Nhat Hanh, er zit een wereld áchter de natuur van aanwezige ‘betrokkenen’… We bewonderen bijvoorbeeld een plant om haar mooie, kleurrijke bloemen en haar kenmerkende bladeren, en hebben dan de neiging om alle eer aan de plant toe te schrijven. Maar achter het wonder van een bloem gaan allerlei ‘onzichtbare’ elementen schuil die essentieel zijn voor haar groei en bloei: zonlicht, regen, aarde, wind, bodemleven, insecten. Zo blijkt de natuur onlosmakelijk verbonden.

zonnetje
In onze tuin op het Groningse tuinpark Piccardthof toonde de onzichtbare wereld zich onverwacht tijdens een zomerse dag. De hoofdrol was weggelegd voor een gele theepot die bij de inboedel zat toen we het tuinhuisje kochten. Terwijl ik zit te relaxen op ons gazon, de theepot naast me, zie ik een mevrouw aankomen op de fiets. Ik schat haar ergens in de zestig. Ze stopt voor onze tuin, stapt af en zegt: “Ach, daar staat mijn theepot!” Ik kijk haar vragend aan. We raken aan de praat en ze vertelt me dat zij en haar gezin zoveel jaar geleden de tuin en het tuinhuis in hun bezit hadden. Er stond van alles in het huisje toen ze het overnamen maar de theepot had zij aangeschaft. “Een welkome aanwinst,” lacht ze, “echt letterlijk een zonnetje in huis en nu ik hem weer zie, komen er allemaal blije herinneringen boven!”

troostende gedachte
Nadat ze is vertrokken, schenk ik mezelf nog een kopje thee in. Ik bekijk de theepot ineens met andere ogen. Er hoort een persoon bij die hem ooit heeft gekocht, en een tijdlang heeft gebruikt. Op de een of andere manier is het een troostende gedachte dat de voormalige eigenaresse van de theepot zich destijds heeft verbonden aan de tuin en het huisje, en zich hier gelukkig heeft gevoeld. Alsof ik er een familielid bij heb gekregen van wiens bestaan ik niet afwist. Plotseling realiseer ik me dat er nog veel meer materiaal en mensen – onzichtbaar – bij ons tuinhuis betrokken zijn geweest. Bouwmaterialen, waar veel mensen aan hebben meegewerkt om deze te vervaardigen. Huisraad met, net als de theepot, een leger aan ‘betrokkenen achter de schermen’.

ontelbaar
Het bewust zijn van de wereld-áchter-de-dingen. Kijk in je huis eens om je heen, onderzoek het idee dat er ontelbaar veel mensen betrokken zijn geweest bij het tot stand komen van je spullen. Van koffiemachine tot elastiekje, van kleding tot meubilair. Letterlijk achter alles wat we in huis hebben, zit een ontwerper, een delver van de materialen, een maker, een transporteur, een winkeleigenaar. Er zijn er vast nog meer te bedenken. Sinds ik zo kijk, besef ik dat er allemaal lijntjes tussen mensen bestaan en dat we in deze hoedanigheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ook al is dat meestal niet zichtbaar.

Herken jij de ‘bril’ waarmee ik in het verhaal naar spullen kijk? Laat het weten in een reactie!

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!

 

6 reacties op “met andere ogen”

 1. Harrie schreef:

  Herkenbaar artikel. Mooi voorbeeld van een holistische zienswijze. Heb ooit bij een werkstuk van een studie over de veranderingen in het onderwijs de zin gebruikt: De leerlingen zijn niet veranderd maar we bekijken ze met andere ogen.

 2. Leni schreef:

  Interessant, Harrie!

 3. Pete schreef:

  Zoals altijd een prachtig verhaal met voor mij herkenbare inzichten. Heel hartelijk bedankt en zo doorgaan graag…

 4. Leni schreef:

  Dank je wel!

 5. Sandra schreef:

  Mooi stuk over de dingen anders bekijken! Er zit zoveel meer achter een voorwerp inderdaad. Überhaupt Is het vaak een keten van dingen / systemen / mensen. Vinden mensen het misschien daarom ook wel eens lastig om iets weg te gooien?

 6. Leni schreef:

  Ik denk inderdaad dat mensen het soms lastig vinden om spullen los te laten door alle lijntjes die eraan verbonden zijn. Wat ik bij klanten merk, is dat wanneer ze het verhaal achter een voorwerp met me delen, er al vertellend duidelijkheid bij hen ontstaat wat ze met het voorwerp willen. M.a.w. dat het verhaal het keuzeproces op gang brengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *