De Ontluikende Roos

home sweet home

Geïnspireerd op het boek van Warna Oosterbaan: ‘Het leven van dingen’

Het is elk jaar weer fijn om in de donkere dagen rond kerst en de jaarwisseling thuis te komen, de voordeur te openen, het halletje in te stappen, ons ‘home sweet home holletje’ te betreden. Terwijl ik m’n jas uittrek, kijk ik door de ramen van het halletje naar ons interieur – mijn man is al thuis, de lampen en de verwarming zijn aan – en voel ik me heel gelukkig en dankbaar.

De inrichting van onze bovenwoning is een proces van meer dan dertig jaar en als we inspiratie hebben, passen we iets aan. We begonnen met overwegend witte wanden en lichtbruine vloerbedekking. Langzamerhand kregen steeds meer wanden een kleurtje en werd het tapijt vervangen door een gewaagde paarse variant.

toevallige ontmoetingen
In de woonkamer dwaalt mijn blik over onze meubels, kasten, lampen en decoratieve objecten. De meeste zijn op ons pad gekomen door ’toevallige ontmoetingen’ zoals iemand met een vergelijkbaar interieur het noemde: voorwerpen die we ergens tegenkwamen – vaak in kringloopwinkels – waar we bij de eerste aanblik voor vielen. Verder hebben we een enkele erfstukken en een paar eigen creaties, waaronder een werkblad in de keuken met daaronder een lade voor kruiden en planken voor pannen en ander kookgerei.

identiteit
Oosterbaan wijdt een hoofdstuk aan smaak en stijl. Met als stelling dat wij tegenwoordig met de inrichting van de woning de mogelijkheid hebben om (een deel van) onze identiteit ermee uit te drukken. Dat we met de vormgeving van ons interieur laten zien wie we zijn. Ik vind het een interessant idee maar worstel er tegelijkertijd mee. Want wat drukken mijn man en ik uit met het allegaartje dat ons huis bevolkt? En wat zegt een jaren 50, 60 et cetera interieur, een landelijke of minimalistische inrichting over de bewoners behalve dat ze blijkbaar een voorliefde voor spullen uit die periode(s) hebben? Wat ik wél weet, is dat onze verzameling spullen gebaseerd is op wat we móói vinden.

in een oogwenk
Zou je op grond van een interieur een ‘profiel’ van de eigenaar van de spullen kunnen maken, zonder dat je de persoon kent? Sam Gosling schreef er een boek over: ‘De geheime taal van dingen, hoe je spullen verraden wie je bent‘ en claimt dat dit mogelijk is. Na het eerste hoofdstuk ben ik afgehaakt. Omdat het idee me tegen staat. In de eerste plaats omdat we meer zijn dan de optelsom van onze spullen. In de tweede plaats omdat ik een aversie heb tegen labelen. We zijn het zo gewend: elkaar op ‘waarde’ schatten en in een hokje plaatsen. Voor je het weet is het zoveelste (voor)oordeel geboren. En hoe lastig is het om het te láten, want ik vorm in een oogwenk een oordeel over een medemens. Vervolgens blijkt dat ik er vaak naast zit.

Het leven van dingen’ door Warna Oosterbaan: een informatief, herkenbaar en makkelijk leesbaar boek over ‘dingenonderzoek’. Oosterbaan, journalist en socioloog, neemt dingen waar in zijn eigen dagelijkse leven, en plaatst deze in een grotere context. Wat verstaat hij onder dingen: objecten die je kunt aanraken, binnenshuis en buitenshuis, gemaakt door de mens.

diversiteit
In het verhaal van Oosterbaan herken ik wel dat ik bepaalde interieurs koppel aan bepaalde leeftijdsgroepen. De inrichting van mijn ouders verschilt beduidend van een studenteninterieur. Maar zodra ik dit zeg, weet ik ook dat ik de werkelijkheid schromelijk tekort doe. Want er is natuurlijk veel meer diversiteit. Dat bleek maar weer toen we nieuwe buren kregen. Het stel, ergens in de zeventig, heeft een verrassend modern interieur – heel anders dan ik had verwacht. Zo zie je maar weer.

uitnodiging
Oosterbaan nodigt met z’n stelling de lezer uit om na te denken. Laten we het daar op houden. Wat maakt dat jij je huis hebt ingericht op de manier waarop je het hebt gedaan? En in hoeverre zegt dat iets over jou? Als je jezelf met nieuwsgierigheid benadert, kunnen je antwoorden op deze vragen wellicht nieuwe kanten van jezelf aan het licht brengen.

Home sweet home zichtbaar vanuit de hal

Home sweet home zichtbaar vanuit de hal

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

2 reacties op “home sweet home”

  1. Alice schreef:

    Haha, Einstein schijnt al gezegd te hebben: “Als een rommelig bureau staat voor een rommelige geest, waar staat een leeg bureau dan voor?”

  2. Leni schreef:

    Hoi Alice, een verrassende uitspraak en dan nog wel van Einstein. Ik heb even op het internet gezocht en kom de uitspraak verschillende keren tegen. Een rommelig bureau, een rommelige geest; wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat een rommelig bureau je creativiteit bevordert. Interessant! Een leeg bureau, lege geest; hoe ziet een lege geest eruit? Je kunt daar een leuke boom over opzetten. Ik verlang regelmatig naar een lege geest, rust in de kop. Ik heb een continue gedachtenstroom in het hoofd en voor ik het weet, ga ik erin mee…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *