De Ontluikende Roos

klein opruimritueel werkt voor huis én hoofd!

Dit is een tip voor een klein opruimritueel waarmee je twee vliegen in een klap slaat … De tijdsinvestering? Tien minuten per dag. Wat houdt het in?

Verzamel ’s avonds voor je naar bed gaat de spullen die je gedurende de dag in de huiskamer, de keuken en de hal hebt gebruikt, en leg ze terug op de plek waar ze horen.

Dit is een kleine, dagelijkse opruimroutine met een tweeledig effect: er ontstaat orde en rust in huis én hoofd.

de dag loslaten
Door de fysieke activiteit van spullen verzamelen en opbergen, geef je je hoofd de kans om de dag langzaam los te laten. Tien minuten spullen op hun plek terugleggen, is voor mij de aanzet tot het overdenken van wat die dag de revue is gepasseerd. Het verwerken van alle indrukken en ervaringen die je op een dag opdoet, verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Maar uit ervaring weet ik dat m’n hoofd daar ’s avonds tijd voor nodig heeft, want anders doet ie het in bed en houdt me uren uit de slaap.

wat zoal opruimen?
Verzamelen en opbergen, om welke dingen gaat het? Gebruikt serviesgoed zoals koffie- of theekopjes of glazen naar de keuken brengen, samen met andere afwas in de vaatwasser zetten of met de hand afwassen. Het aanrecht, indien nodig, verder leegmaken, want wat vind ik de aanblik van een ‘onbevolkt’ aanrecht fijn wanneer ik ’s morgens de keuken inloop!

laptop
En verder … de gelezen kranten in de oud-papier doos. De afstandsbediening van de tv op z’n plek. De laptop in een lade van m’n bureau. Jarenlang slingerde het apparaat in de huiskamer rond tot ik op het lumineuze idee kwam een van de bureaulades van paperassen te ontdoen en de laptop er zowaar precies in bleek te passen. De laptop in de lade doen staat voor: het werk is voor vandaag nu écht klaar.

laatste dingen
De schoenen en tassen onder de kapstok in de hal. De voordeur op slot. Nog een laatste blik werpen op de mobiel en dan gaat ie bij mij uit. Morgen ben ik er weer voor de buitenwereld. De kussens op de bank recht leggen. De verwarming (liefst twintig minuten voor ik aan het opruimritueel begin) op vijftien graden, een bovenraampje open voor de frisse lucht. En tot slot m’n bril op de vaste plek want dan kan ik deze ‘zo zie ik weer scherp’ steun ’s morgens gemakkelijk vinden. Tien minuten van m’n tijd met als resultaat een grote win-win situatie: rust in huis en hoofd!

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.