De Ontluikende Roos

ontspannen plannen?

Het dagelijkse leven met een hele rits taken slokt al zoveel tijd op dat allerlei andere huis-, tuin- en keukenklussen er vaak bij inschieten. Ik geef het ruiterlijk toe: ik vind plannen lastig en verlang soms naar een extra dag in de week waardoor ik eindelijk de dingen kan gaan doen die maar op een lijstje blijven staan. Omdat ik regelmatig tijd tekort kom, werd mijn nieuwsgierigheid gewekt door een boekje van Paul Loomans met de titel ‘Ik heb de tijd‘. De tijd hebben, hoe doet hij dat?

Loomans heeft geen oordeel over de hoeveelheid activiteiten waarmee de lezer zijn/haar leven vult. Daarom blijven adviezen als ‘waarom zoveel noten op je zang?’ of ‘ga minder doen!’ achterwege. Hij heeft een ander vertrekpunt. Zijn pleidooi: doe de dingen vanuit rúst. Over hóe je dat doet, heeft hij een handleiding geschreven die uit zeven stappen bestaat.

inzetten van de intuïtie
Wat nieuw en inspirerend is, is het feit dat Loomans gebruikmaakt van zijn intuïtie. Als je die leert inzetten, kan het een geweldige ondersteuning voor je worden: “Een betere manager dan mijn verstand, gevoeliger, flexibeler, dieper, die me helpt bij het beheren van mijn agenda, bijdraagt aan de kwaliteit van mijn werk én goed is voor mijn innerlijk welzijn”, aldus de schrijver.

‘tijdsurfen’
Voor Loomans was de intuïtie vroeger iets vaags. Maar inmiddels heeft hij de methode die hij ontwikkelde zo in de vingers dat hij spreekt van ‘surfen op de golven van de tijd’, waarbij hij een rustig en kalm vertrouwen heeft in zijn intuïtie, die hem op het juiste moment van informatie voorziet over de taken die er liggen. De methode werkt zowel voor vrouwen als voor mannen. Het bijhouden van lijstjes is niet meer nodig. Alleen tijdens extreme drukte maakt hij nog een lijstje, dat fungeert als double check.

tips uit ‘Ik heb de tijd’

  • Een bekende maar toch: ‘Doe één ding tegelijk, en zie dat als je hoofdtaak van dat moment’. Met andere woorden, láát het multitasken. Dit komt overeen met onderzoeken waaruit blijkt dat de hersenen dit inderdaad gewoon niet kunnen. En ook al denk je zelf dat het wél werkt, je hoofd wordt er bepaald niet rustiger van.
  • Ben je ergens mee bezig en word je daarin onderbroken door bijvoorbeeld een collega of je kind? Geef de ‘aanklopper’ dan je volledige aandacht. Hierdoor ervaar je de onderbreking als een afzonderlijk gebeurtenis in plaats van als een storende factor en blijf je niet tussen twee dingen in hangen.
  • Las regelmatig een ‘witje’ in. ‘Witjes’ omschrijft Loomans als ‘iets doen waar je geen verstandelijke inspanning bij hoeft te verrichten’ zoals de was ophangen of koffie inschenken. Zo heeft je hoofd even vrij en kan ie uitrusten.

Succes!

Mocht je dingen herkennen, ga je het boekje lezen? Laat het weten in een reactie!

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *