De Ontluikende Roos

hulde aan de uitvinders en ontwerpers!

Geïnspireerd op het boek van Warna Oosterbaan: ‘Het leven van dingen’

In mijn gezin van herkomst kregen de kinderen nadat ze het kinderbestek waren ontgroeid, allemaal een eigen volwassen bestek. Ik heb het nog steeds, het is compleet (mes, vork en lepel) en van alle bestek dat in de keukenlade ligt, blijft dit mijn favoriet. M’n ouders kozen voor ieder kind een ander ontwerp. Dit vergemakkelijkte het tafeldekken en voorkwam dat er ruzie ontstond.

Favoriet bestek

Favoriet bestek

Onlangs dacht ik hieraan toen ik in een kringloopwinkel in een bak met een grote verscheidenheid aan bestek zat te rommelen, op zoek naar koffielepels. Wat een veelheid van ontwerpen! Messen, vorken en lepels, geen twee waren gelijk. Dat deed me weer beseffen dat alle gebruiksvoorwerpen ooit zijn uitgevonden of bedacht en dat werkelijk álle spullen waarmee wij ons in het dagelijks leven omringen, zijn ontworpen.

voortborduren
Lang geleden begon het met een eerste versie van een hamer en andere werktuigen. Nadat de mens het nomadenbestaan losliet en zich ging settelen, werden gebruiksvoorwerpen bedacht die een mensenleven comfortabel maakten, zoals een stoel. Het blijkt dat op oorspronkelijke uitvindingen flink wordt voortgeborduurd. Als voorbeeld somt Oosterbaan een deel van zijn verzameling gereedschap op: diverse hamers en schroevendraaiers, allemaal om in te zetten bij verschillende klussen. “Door voortschrijdende specialisatie en differentiëring, als antwoord op nieuwe eisen en complexere omstandigheden.” Deels zal dit zo zijn maar de commercie speelt er mijns inziens slim op in, getuige het assortiment in de (meeste) winkels. In de supermarkt verbaas ik me altijd over de hoeveelheid schoonmaakmiddelen die ik in de schappen aantref. De een wordt aanbevolen voor dat specifieke object in huis, een ander is toch echt onmisbaar voor… En zo raken onze keukenkastjes, gereedschapskisten et cetera steeds voller.

hoofdbrekens en toeval
Uitvindingen gaan meestal vergezeld van fikse hoofdbrekens. Zo beschrijft Oosterbaan in het hoofdstuk ‘Uitvindingen’ dat de bedenker van de paperclip een lange weg aflegde om tot de kenmerkende vorm te komen van dit vertrouwde hulpmiddel voor de administratie. Ook is er vaak toeval in het spel. Uitvinders, wetenschappers hebben een doel voor ogen maar tijdens hun onderzoek komen ze iets tegen wat men ‘bijvangst’ noemt. Deze bijvangst blijkt vervolgens van grote betekenis. Dit verschijnsel heet ‘ongezochte vondsten’, aldus Oosterbaan. Bekende bijvangsten zijn de de post-its, theezakjes en de magnetron. Er is een informatieve podcast ‘Bijvangst‘ waarin een aantal van deze ontdekkingen, op een spannende manier verteld, de revue passeert.

heel logisch
Het is heel logisch dat we onze spullen gebruiken zonder stil te staan bij hun oorsprong. Daarvoor zijn het ook gebrúiksvoorwerpen. Wat ik zo leuk vind aan het lezen van het boek van Oosterbaan is dat ik weer met andere ogen naar m’n spullen kijk. Af en toe gun ik mezelf de tijd om een object met aandacht te bestuderen. En me af te vragen of er voorwerpen tussen zitten met een ingenieus ontwerp. Voor mij is de dunschiller er zo eentje. Het is toch bijzonder dat ie de aardappels echt dun schilt en daarbij je vingers met rust laat.

Ingenieus ontwerp

Ingenieus ontwerp

Soms kom ik iets tegen dat voor hele andere doeleinden is bedoeld. Oude dekens bijvoorbeeld, die als materiaal voor sierkussens, tassen, winterjassen, onderzetters worden gebruikt. Of een oude klomp aan een muur met een plantje erin, een versleten autoband die doet dienst als moestuintje. Een fles met een miniatuur scheepje erin. Van dat soort creativiteit word ik heel blij!

Onderzetters gemaakt van oude dekens

Onderzetters gemaakt van oude dekens

Een miniatuur scheepje in een fles

Een miniatuur scheepje in een fles

Het leven van dingen’ door Warna Oosterbaan: een informatief, herkenbaar en makkelijk leesbaar boek over ‘dingenonderzoek’. Oosterbaan, journalist en socioloog, neemt dingen waar in zijn eigen dagelijkse leven, en plaatst deze in een grotere context. Wat verstaat hij onder dingen: objecten die je kunt aanraken, binnenshuis en buitenshuis, gemaakt door de mens.

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

2 reacties op “hulde aan de uitvinders en ontwerpers!”

  1. Judith schreef:

    Oh wat leuk Leni, dat jullie een eigen bestek hadden. Wat bijzonder dat je ouders dit bedachten. En dat je het nog hebt verbaast me dan weer niet.

  2. Leni schreef:

    Grappig Judith, dat je het bijzonder vindt dat mijn ouders dit bedachten… ik weet niet beter…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *