De Ontluikende Roos

een win win wín situatie

Het komt regelmatig voor dat ik te lang achter de laptop zit. Ik weet dat dit m’n hoofd en lijf geen goed doet. Maar ik ben aardig hardnekkig in dit geval waardoor ik het de volgende keer rustig weer doe, ondanks verschillende pogingen om de gewoonte te doorbreken. Herkenbaar?

Wanneer ik op de laptop aan het werk ben, nemen klussen vaak meer tijd dan ik denk, zoals het beantwoorden van e-mails, het bijhouden van m’n administratie enzovoort. Omdat ik graag iets af wil maken, denk ik: nog even die persoon terug mailen, nog even de laatste zin van deze alinea bedenken. Met al die ‘nog even’ blijf ik zitten waar ik zit, verstijven als het ware m’n hoofd en lijf, en sta ik uiteindelijk als een halve zombie op van de stoel.

volhardende pijn
Ik zou het nog steeds zo doen als een fikse, aanhoudende rugpijn me niet in de kladden had gegrepen. Ik verrekte bij een simpele beweging, de fiets op slot zetten, een spier in m’n onderrug. Gewoonlijk gaat dit na een paar dagen over en dat verwachtte ik nu ook. Maar deze keer hield de pijn aan. Uren achter de laptop zitten was opeens afgelopen. De volharding van de rugpijn won het met gemak van mijn hardnekkigheid. Toch lag er werk te wachten, waarvoor ik de laptop nodig had.

van lieverlee
M’n rug gaf luid en duidelijk aan hoe lang, of liever gezegd hoe kort, ik op m’n bureaustoel kon doorbrengen. Na een kleine tien minuten dwong de pijn me overeind te komen. Dan ging ik van lieverlee de rug maar masseren of op een andere manier losmaken. En pakte ik er, om in beweging te blijven, nog een klein huishoudelijk of opruimklusje bij. Even iets afstoffen, de prullenbakken legen, de oude kranten verzamelen. Met de afwisseling van werkzaamheden was de rugpijn uit te houden en bleef m’n zombie in de kast.

verleiding
Als ‘ruggesteuntje’ ben ik de Mindbell app intensief gaan gebruiken. Om de 15 tot 20 minuten ging de gong en dat was het moment om achter de laptop vandaan te komen. Vervolgens 5 tot 10 minuten lichaamsbeweging en klusjes, en dan weer verder met de laptop. Want toen de rugpijn op z’n retour was, was de verleiding groot om de oude gewoonte op te pakken. Net zoals nieuwe schoenen nog tijd nodig hebben om soepel te worden en je daarom gemakshalve de oude maar weer aantrekt, terwijl ze eigenlijk versleten zijn.

eyeopener
Het lijkt erop dat ik een oude gewoonte aan het omvormen ben. Gedrag blijvend veranderen, is een kwestie van een lange adem hebben. Daarvoor verschijnt meestal eerst een flinke waarschuwing op je pad, een snerpende rugpijn, een ongelukkige val of een burn-out. Het wonderlijke is dat er, nadat ik het roer hebt omgegooid, een heuse win win wín situatie is ontstaan: ik werk op de laptop, krijg lichaamsbeweging en doe een opruim- of schoonmaakklusje. Een eyeopener! Gek dat ik, om daar te komen, toch meestal eerst tot het gaatje ga.

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.