De Ontluikende Roos

verhuizen naar een kleinere woning is ...

opruimen, inpakken en vooral … weggooien!

Verhuizen van een groter huis naar een kleinere woning. Vooral voor senioren kan dit een bewuste keuze zijn. Een van mijn klanten zag door de bomen het bos even niet meer, want hij bleek de afgelopen jaren meer verzameld te hebben dan hij dacht. Lees hieronder zijn verhaal.

“Het komt nu echt dichterbij… Wij krijgen begin maart de sleutel van ons appartement, in de vleugel van de Leyhoeve die het eerst wordt opgeleverd. We gaan ons huis van drie verdiepingen waar we meer dan twintig jaar hebben gewoond vaarwel zeggen. Mijn partner kijkt uit naar de gelijkvloerse woning die we gaan betrekken, ze is blij dat ze niet langer trap op trap af hoeft. Ikzelf raak langzamerhand ‘in de mood’ en ben al betrokken bij de Leyhoeve Digiclub.

Ons nieuwe appartement is ruim maar heeft minder vierkante meters dan onze huidige woning. Dus er moet worden gewikt en gewogen, en flink geschift. Een aankomende verhuizing is natuurlijk een goede aanleiding om eens kritisch naar je spullen te kijken, zodat je niet alles mee hoeft te nemen naar je nieuwe onderkomen. Eerlijk gezegd zag ik er best tegenop want ik heb nogal moeite met opruimen en vooral met weggooien of weggeven. Het lijkt dan of ik een deel van mijn leven weggooi. En de afgelopen jaren bleek ik toch meer verzameld te hebben dan ik dacht …

Ik zag de bomen door het bos niet goed meer in mijn huidige kamer, een heuse mancave met een vol bureau, volle boekenkasten, en een beperkte loopruimte. Waar moest ik beginnen? Inmiddels was het me duidelijk dat bij verhuizen altijd meer komt kijken dan je denkt. Maar toen kwam een reddende engel op mijn pad, met dank aan mijn partner die een folder van Leni tegenkwam.

Leni’s uitgangspunt is: een voorwaarde om op te ruimen is dat je in beweging komt. Als je niet weet waar je moet beginnen, bestaat de kans dat je in een soort van impasse raakt. Een opruimcoach kan je helpen om daaruit te komen. En dat herkende ik. Mijn hoofd zat vol van alle regelwerk rond de verhuizing en als ik dan in mijn eigen kamer rondkeek, gingen mijn hersenen als het ware even vastzitten. Leni had gelijk, inderdaad bracht haar ondersteuning mij weer in beweging.

Met een eenvoudige sorteermethode en hier en daar ‘out of the box’ denken, zijn we aan de slag gegaan. Op een gestructureerde, en tegelijkertijd lichte en ontspannen manier, met bewust af en toe een pauze. Heel belangrijk om hoofd en lichaam even op adem te laten komen. Want steeds kiezen wat je met de spullen die langskomen doet, is een intensieve bezigheid. En zo kun je, eenmaal in beweging, en met goede opruimmethodes versteld staan van je eigen opruimvaardigheden, aldus Leni.

Het fijne van Leni’s helpende hand is dat ik het gevoel had dat we het samen deden maar dat ze de regie over mijn spullen bij mij liet, terwijl zij het proces bewaakte. Waar nodig steekt ze de handen uit de mouwen, met sjouwen, afstoffen en spullen aanreiken. En geeft ze nuttige tips. Dat wat we hadden afgesproken, hebben we inderdaad gedaan. En zo kon ik na een paar afspraken op eigen kracht verder. En het grappige is, ik begon zowaar nog plezier te krijgen in het opruimen!”

Door Joop Dollekamp – bewoner van de Leyhoeve in Groningen

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!

terug naar verhuizen?