De Ontluikende Roos

een nieuw begin...

… is vaak vermomd als een pijnlijk einde. Lao Tzu

Vorig jaar op 22 april kwam ik op de Happinez scheurkalender een citaat tegen van Eva Jarlsdotter: “Hoeveel aardes we ook zouden willen hebben, we hebben er maar één.” Het was geen toeval dat haar uitspraak juist op die datum verscheen, want 22 april blijkt ‘de dag van de aarde’ te zijn. Heb jij van dit fenomeen gehoord? Voor mij was het nieuw.

Earth Day‘, ergens in de jaren 70 ontstaan, is inmiddels uitgegroeid tot een aanzienlijke groep mensen die zich bekommeren om de bescherming van onze aarde en er op die dag aandacht voor vragen.

blinde vlek
Naast Eva Jarlsdotter, een Zweedse consultant en auteur die een methode ontwikkelde voor een opgeruimd huishouden, vond ik inspiratie voor dit artikel bij Warna Oosterbaan, journalist en schrijver, die ‘Het leven van dingen‘ schreef. En bij Babette Porcelijn, industrieel ontwerper, onderzoeker en spreker. Van haar verscheen onder andere ‘De verborgen impact‘. Zij maakt de lezer bewust van een grote blinde vlek die Warna Oosterbaan in zijn boek in een paar zinnen samenvat: “In de totale ecologische voetafdruk van de gemiddelde Nederlander zijn het de spullen die de meeste milieubelasting veroorzaken, méér dan vlees eten, vliegen, wonen en autogebruik.” Wist jij dat? Ik schrok ervan toen ik dit voor het eerst hoorde.

naakte waarheid
Onze spullen maken het grootste deel uit van onze ecologische voetafdruk. Ik blijf het confronterend vinden. Ik krijg het gevoel dat alle inspanningen om te proberen duurzaam te leven erbij verbleken (geen vlees en vis, zoveel mogelijk de fiets gebruiken, bij voorkeur het ov voor verder weg, wonen op een beperkt aantal vierkante meters, gemiddeld eenmaal per tien jaar een vliegreis naar een verre bestemming). Ik doe mijn best en tegelijkertijd zit ik thuis tussen m’n spullen die voortdurend mijn ecologische voetafdruk spiegelen! En dat al jarenlang zonder dat ik me daar bewust van was. De naakte waarheid: elk huis in Nederland bevat spullen met een grote verborgen milieu impact.

lang voordat…
Op maatschapwij.nu vertelt Babette Porcelijn in een artikel en op een youtube filmpje over de verborgen impact van onze spullen. De productie van veel van onze spullen gebeurt in het buitenland. “Voor alle stappen om een product te maken heb je energie nodig: van de mijnbouw voor grondstoffen tot aan de uiteindelijke afvalverwerking, en alles wat daartussenin zit. Het grootste deel van deze productie hebben we ondergebracht in lagelonenlanden. De hoeveelheid energie die de fabrieken daar gebruiken, zien we niet terug in de prijs van het product, of op onze eigen energierekening. Het is als het ware onzichtbaar voor ons, verborgen.” Warna Oosterbaan beschrijft het zo: “85% van de milieubelasting zit in het productieproces en het transport. Lang voordat spullen onze huizen betreden, hebben ze al een grote impact.”

onkunde
Zittend achter mijn laptop kijk ik naar de voorwerpen op mijn bureau. Ik heb van nagenoeg alle spullen geen idee hoe ze vervaardigd zijn, waar ze vandaan komen. Ik heb ze nieuw of tweedehands gekocht. Ik krijg een associatie met stereogrammen, 3D-afbeeldingen die er op het eerste oog chaotisch uitzien en die iets in zich herbergen wat zich prijsgeeft wanneer je er met ontspannen ogen een tijdje naar tuurt. Het ‘doorzien’ van stereogrammen heeft iets magisch. Het ‘doorzien’ van spullen, hoe doe je dat? Vaak staat het land van herkomst er nog wel op, maar tast ik over het productieproces in het duister. Ik realiseer me meer en meer mijn onkunde op dit gebied.

Enkele van de voorwerpen op mijn bureau, geen idee waar en hoe ze vervaardigd zijn

Enkele van de voorwerpen op mijn bureau, geen idee waar en hoe ze vervaardigd zijn

doe de test
Eva Jarlsdotter deed op de Happinez scheurkalender de suggestie om uit te zoeken hoeveel aardes er nodig zijn om in je levensstijl te voorzien. Er zijn allerlei websites waar je vragenlijsten kunt invullen, onder andere footprintcalculator of voetafdruknederland. Bij de laatste krijg je tips hoe je dingen anders kunt aanpakken. Overigens laten beide websites spullen buiten beschouwing. Ik had er, eerlijk gezegd, moed voor nodig om de testen in te vullen. Bang voor de ontdekking dat ook ik met mijn redelijk bewuste instelling meer dan een aarde nodig heb. En dat bleek ook zo. Ik vind het pijnlijk om te constateren dat ik op te grote voet leef en hiermee de aarde en de medemens benadeel. En het is pijnlijk om stappen in mijn levensstijl terug te doen.

met de woorden van…
Ik kan me boos, verdrietig en machteloos voelen bij het zien van hoe de mensheid met de aarde omgaat. Tegelijkertijd komt er steeds meer bewustzijn dat we inderdaad maar één aarde hebben en zijn er al vele initiatieven op weg naar de duurzamere relatie tussen de mens en de aarde, mensen met zichzelf en onderling. Na elk gesprek dat ik over dit onderwerp voer, kom ik uit bij: ‘Be the change you wish to see in the world‘, een uitspraak van Mahatma Gandhi. Ik vertaal zijn woorden als volgt: vanuit ons hart en ons verbonden wetend met de aarde en de medemens ons eigen kleine stukje bijdragen aan een betere wereld.

Vanuit ons hart en ons verbonden wetend met de aarde en de medemens ons eigen kleine stukje bijdragen aan een betere wereld

Vanuit ons hart en ons verbonden wetend met de aarde en de medemens ons eigen kleine stukje bijdragen aan een betere wereld

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *