De Ontluikende Roos

scheef of recht, wat geeft jouw hoofd rust?

Schilderijen die scheef hangen, onordelijke stapels boeken of tijdschriften, bestek dat over elkaar heen buitelt in de keukenlade, de wc-mat die uit het gelid ligt. M’n vingers jeuken!

Oh, en dan kunnen hier de visitekaartjes, zei een goede vriendin en liet glunderend een nieuwe map zien met een apart vak met allemaal subvakjes waarin de visitekaartjes netjes in het gelid stonden. Een genot om naar te kijken! Ja, ze was erachter gekomen dat ze een typische ‘rechtlegger’ was …

werk aan de winkel voor een rechtlegger

deze aanblik geeft rust in het hoofd

kwartje valt
… Dat was het moment dat het kwartje viel: ook ík ben een rechtlegger. Daarom leg ik messen en vorken graag netjes naast de borden wanneer ik de tafel dek. Eventuele servetjes idem dito. Daarom vouw ik de handdoeken zorgvuldig op om mooie stapels in de kast te creëren. Daarom hang ik de theedoek, één keer dubbel geslagen, het liefst recht over de deur van het keukenkastje.

behoefte
Op een logeeradres houd ik me in want voor je het weet, ben ik tijdschriften aan het rechtleggen. Trek ik onderuit gezakte boeken omhoog op een boekenplank. En oh, wat zou ik een keukenlade met bestek graag grondig reorganiseren! Maar ik heb ervaren dat al dit ordenen – want dat is het natuurlijk – vooral iets is waar ík behoefte aan heb, plezier aan beleef én me een rustig hoofd bezorgd.

een wandbordje met een mooie uitspraak

toch prettiger wanneer ie recht hangt

lade met bonte verzameling
Dat werd duidelijk in het huis van mijn Engelse zwager, de broer van mijn (Engels)man. Mijn zwager heeft een ‘bits and pieces drawer‘, zoals hij één van de keukenlades lachend noemt, met gebruiksartikelen waar hij blijkbaar geen andere plek voor heeft. Schroefjes, een rolletje plakband, paperclips, een bolletje touw, elastiekjes, een setje magneetjes, visgaren, een doosje lucifers, batterijen, een paar pleisters, een zakmes, een pakje schoenveters, en ik ben vast dingen vergeten, vormen een bonte verzameling.

alles ligt door elkaar
Voor een rechtlegger is zo’n lade fascinerend, alles ligt namelijk door elkaar. Bij het opentrekken – en daar is enig beleid voor nodig want hij zit ook nog eens propvol – toont zich een waar schouwspel. De magneetjes en de schroeven en paperclips hebben elkaar gevonden. Een losse pleister heeft een voet tussen de deur gekregen bij het lucifersdoosje. Het losgeschoten visgaren is duidelijk een verbinder en omarmt de hele handel ruimhartig.

heerlijk vermaakt
Tijdens een bezoek heb ik geopperd om de boel te reorganiseren. Feel free, zei mijn zwager. En, eerlijk, ik heb me een paar uur heerlijk vermaakt met het ontwarren. Soort bij soort. De schroeven en paperclips in aparte doosjes. Touw en visgaren weer netjes opgerold. De lade zag er – voor een rechtlegger – uit om door een ringetje te halen. De keer daarop dat mijn man en ik weer bij hem waren, trok hij met een brede grijns de lade open… de aanblik was als vanouds.

natuurlijke stijl
Mijn zwager is dus duidelijk géén rechtlegger. In opruimland bestaan verschillende indelingen om mensen te duiden waar het gaat om hun organisatietalent en -stijl. In haar boekje ‘Ik wil overzicht’ onderscheidt Harriet Griffey vier types: het ‘ordedier’, de ‘stapelaar’, de ‘nep-ordelijke’ en de ‘chaosjunkie’. Bij ieder type beschrijft ze ook een ’te’ variant, een doorschieten van de kwaliteit. Je kunt een vragenlijstje invullen om je type grofweg te ontdekken. Meestal hebben mensen een aangeboren, aangeleerde stijl, vermengd met vleugjes van de andere typeringen.

inzicht
Ik voel me als rechtlegger het meest verwant met het ‘ordedier’ type. Dit soort indelingen, met een korreltje zout in gedachten, kan inzicht geven in hoe je je opruimtouwtjes in handen houdt. Het kan je meer duidelijkheid verschaffen in hoeverre jouw type gebaat is bij het stevig aantrekken van de teugels of dat je ze af en toe eens kunt laten vieren. In mijn geval: dat het ook weleens een paar milimeter minder recht mag…

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!