De Ontluikende Roos

ode aan een bijzondere schaar

Spullen vormen een prachtige inspiratie voor levensverhalen

Mijn geliefde schaar is niet zomaar een schaar, het is een stofschaar. Jaren geleden gekocht en sindsdien gekoesterd want een stofschaar – weten diegenen die er ook eentje bezitten – kun je maar voor één doel gebruiken: het knippen van stof voor kleding, kussens, gordijnen et cetera, en naaigaren. Van elk ander materiaal raakt ie bot. Dus ligt ie in een apart laatje, ver weg van de keukenlade met huishoudscharen.

Het verhaal van de schaar begint bij mijn moeder die uitstekend overweg kon met de naaimachine. In een tijd waarin dit gebruikelijk was, naaide ze een groot deel van de kleren voor haar kinderen. Dit werd door mij niet altijd in dank afgenomen. Ik herinner me een jurk die ze voor me had gemaakt met coupenaden ‘op de groei’ terwijl mijn buste nog lang niet zo ver was. Eenmaal puber vroeg ik haar om de broekspijpen van mijn gekochte lange broeken in te nemen en daar was ze op een gegeven ogenblik zo zat van dat ze zei: “Ga zelf maar achter de naaimachine zitten”.

Het schrijven van een levensverhaal. Grote en kleine liefdes, gezinsleven, hobby’s, verschillende huizen waarin we gewoond hebben, kwaliteiten van onszelf, (vrijwilligers)werk, alles kan dienen als een rode draad in een levensverhaal. En niet te vergeten: spullen. We kunnen beginnen met dierbare spullen die we bij onze geboorte hebben gekregen en er een chronologisch verhaal van maken of kris kras door het leven reizen.Waar doe je het voor? Het schrijven van een levensverhaal is een creatief proces waarin je reflecteert op je leven. Tijdens het schrijfproces zul je waarschijnlijk regelmatig een glimlach voelen opkomen en af en toe een traan. Het werkt louterend. En het mooie is dat wanneer je in gesprek gaat over je spullen met vrienden of familie, je elkaar van nieuwe kanten leert kennen. Wanneer beginnen? Nu of wanneer je maar wilt.

trouwe metgezel
Dit moment was het startsein voor een dierbare hobby. Ik heb heel wat in elkaar geknutseld en de stofschaar en ik zijn onafscheidelijk. Recht toe recht aan vind ik heerlijk dus geef mij gordijnen anytime. Om ingewikkelde kledingpatronen onder de knie te krijgen, zijn een vriendin en ik ooit op naailes gegaan in een buurthuis. We werkten aan onze eigen projecten en er was een coupeuse die je om raad kon vragen. Heel leerzaam en leuk! Al met al ben ik dankbaar dat ik deze vaardigheden in mijn opvoeding heb meegekregen, en dat mijn stofschaar als een trouwe metgezel met mij meereist in mijn leven.

functioneel en zoveel gebruiksgemak
Spullen kunnen je blij maken omdat je ze mooi vindt, ze je herinneren aan de gever, je ondersteunen in het leven. Mijn stofschaar valt in de laatste categorie. Functionele voorwerpen zijn niet perse esthetisch. Ze zijn vervangbaar. Je legt ze na gebruik achteloos terug. Maar in welke mate ze je het leven vergemakkelijken, merk je als dit soort gebruiksvoorwerpen plotseling, terwijl je ze echt nodig hebt, verdwenen zijn van hun opbergplek…

bijdrage van een la vie en rose lezeres
Zij ontving een heel bijzonder cadeau dat deel uitmaakt van haar levensverhaal:

‘Ik ben een jachttrofee’

“Tussen 1965 en 1970 ben ik geschoten door een jongeling die, op Aruba, opgevoed werd van jongen tot man. Schieten hoorde daarbij, net zoals lessen in een bordeel en lessen aan een lyceum in Groningen. Daar groeide een meisje op naar vrouw en kreeg mij als zeer bijzonder cadeau.

De man ging terug naar Aruba, zij nam me mee in haar leven. Van Groningen naar de omgeving van Apeldoorn en weer naar het noorden. Ik ben een keer of twaalf met haar verhuisd en bleef een verbinding tussen Aruba en Nederland. Ze zagen elkaar nog een enkele keer en hielden contact tot hij in februari 2021 overleed. Het zette haar aan het denken over wat er met mij zou gebeuren als zíj zou overlijden en ze besloot dat ik een plek verdien waar meer mensen mijn verhaal leren kennen.

En zo kwam ik eind juni 2021 terecht bij de ‘Doezoo’ in Leens, provincie Groningen.”

 

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *