De Ontluikende Roos

hoe begin je aan een klus?

De knoop doorhakken om daadwerkelijk met een opruim- of schoonmaakklus te beginnen, kan een behoorlijke uitdaging zijn. Natuurlijk verschilt dit per persoon. De een doet het fluitend, een ander wikt en weegt… In het verleden gaf het naderende lenteseizoen een vanzelfsprekend startsignaal voor de voorjaarsschoonmaak. Hoe breng jij jezelf vandaag de dag in beweging?

Er zijn legio tips die je vele manieren aanreiken om jezelf in gang te zetten. Is het voor de doeners onder ons – in de huidige tijd van doelgerichtheid en daadkracht – redelijk gemakkelijk om aan de slag te gaan, voor degenen onder ons die meer tijd nodig hebben, ligt dat waarschijnlijk anders. Meer bedenktijd nodig hebben, geen zin hebben, de klus niet aandurven of niet weten waar te beginnen. Voor mij allemaal herkenbare ‘obstakels’ die ik vooral te lijf ga met mezelf streng toespreken: “Wat een flauwekul, houd op met zeuren, et cetera”. Helaas werkt dit steeds minder en verslechtert dit mijn humeur steeds meer.

met mildheid
Hoe zou het zijn als we iedere weerstand in onszelf met mildheid zouden benaderen? De ‘aard van het beestje’ in onszelf liefdevol zouden accepteren? Ok, dan is er faalangst op z’n tijd, geen zin, geen puf, geen overzicht. So what? Accepteren van wat is, opent de deur naar ontspanning. Hè hè. Om van daaruit rustig te voelen en te bedenken wat jíj nodig hebt om in beweging te komen. In het onderstaande audioverhaal som ik een paar projecten op die ik de afgelopen winter heb aangepakt. Die projecten stonden al een hele tijd op een lijstje, maar kwamen er vanwege innerlijke ‘obstakels’ maar niet van. Het feit dat ik er op míjn tijd en op míjn manier uiteindelijk toch aan begonnen ben én ze heb afgerond, stemt tot grote vreugde!

 

 

Wil je het audioverhaal liever lezen, klik dan op deze foto.

tips

  • Weerstand voelen bij een klus. Probeer dit eens uit: ga er even bij zitten. Adem een paar keer rustig in en uit. Voel de weerstand en de eventuele strijd die erachter ligt. Erken de weerstand door hem hardop uit te spreken: ‘ik erken je en geef je even de ruimte en daarna ga ik rustig aan de slag’.
  • Houd rekening met je energiepeil. Aan de slag gaan wanneer je energie optimaal is, vergroot de kans aanzienlijk dat je met plezier werkt en dat je het project tot een afronding brengt.
  • Verdeel grotere klussen in kleine brokken. Doe bijvoorbeeld één boekenkastplank, één lade, een half keukenkastje per keer. Dan blijft het leuk en na een x aantal keer is de klus geklaard.
  • Een bekende: een goede voorbereiding is het halve werk.
  • Tot slot een geruststellende uitspraak van de Chinese filosoof Lao Tse: ‘Een pad ontstaat door erop te lopen’.

Succes!

Mocht je dingen herkennen, hebben de tips om op een relaxte manier met klussen te starten je iets opgeleverd? Laat het weten in een reactie!

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!

 

2 reacties op “hoe begin je aan een klus?”

  1. Greetje schreef:

    Dag Leni, weer een mooie la vie en rose met dit thema van jou. Ook heel leuk dat je audio verhalen doet. Prachtige tekst van Lao Tse, Lieve groet

  2. Leni schreef:

    Dank voor je reactie, Greetje. Ja, mooie uitspraak van Lao Tse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *