De Ontluikende Roos

wanneer emoties veranderen in emotionele rommel

geïnspireerd op het boek ‘Mindful opruimen’ van ‘space clearer’ Stephanie Bennett Vogt

Regelmatig voel ik me gevangen in mijn emoties, alsof er een wolk om heen hangt waarin mijn boosheid, wanhoop of verdriet als kleverige draden ronddwarrelen. Met name als het gaat over het milieu en op momenten dat ik me door iemand onrechtvaardig bejegend voel. Stephanie Bennett Vogt heeft een mooie term voor deze wolk: ‘emotionele rommel’. Enkele voorbeelden van hoe we met onszelf en ons milieu omgaan die mij raken – de thema’s zijn wel bekend – en hoe kun je je gewaarworden van emotionele rommel?

In deze tijd waarin overheden nog steeds de groei van de economie tot hoogste doel stellen, ik krijg er een knoop in de maag van en mijn hart bloedt:

* Black Friday. Breeduit geadverteerd weer dit jaar met een verlenging tot de zaterdag, Black Saturday, of zelfs tot een gehele week: Black week. Met recht een zwarte week.

* Verkwisting/weggooien van voedsel o.a. in de supermarkten; de manier waarop nog veel van ons voedsel wordt geproduceerd: Nederland is de grootste exporteur van vlees binnen de EU…

* Fast fashion. Wanneer gaat de dag komen dat kledinglabels – standaard – naast de verkoopprijs ook de prijs voor mens en milieu bevatten?

* Milieuverontreiniging en (zwerf)afval, plastic soep eilanden, overbevissing, verloren gaan van natuur.  Ik lig er wakker van.

spagaat
Tegelijkertijd doe ik er aan mee en dat leidt tot een innerlijke spagaat. Hoe bewust ik ook probeer te leven en mijn koopgedrag aan te passen, ik koop levensmiddelen waar ik dol op ben, maar die verpakt zijn in plastic of geïmporteerde producten zoals sinaasappels en bananen. Mijn man en ik hebben een auto, die ik zo min mogelijk probeer te gebruiken, maar die in sommige gevallen zo handig is.

hoop
Gelukkig, gelukkig, zijn er talloze initiatieven die tot een duurzame(re) manier van leven leiden. Dat geeft hoop. Ik kijk graag naar het tv programma Tegenlicht en was onder de indruk van een aflevering waarin bouwmeester Thomas Rau het idee aan de hand doet dat we niet alles hoeven te bezitten, maar best kunnen huren. Een ware gedragsverandering! Denk aan een energiezuinige koelkast waarvan de producent eigenaar blijft. Dit zal de producent stimuleren tot een duurzamere vervaardiging want dat scheelt kosten. Idem dito een voorbeeld van verlichting in een kantoorgebouw. En het wonder dat geschiedde bij het afschaffen van gratis plastic tassen bij aankopen in de winkel, alweer vijf jaar geleden. Het succes lag waarschijnlijk ook in het feit dat plastic tasjes tien cent gingen kosten?

emotionele rommel
Er zijn momenten dat ik de hoop kwijt ben. Alsof ik alle milieuleed in de wereld op m’n schouders tors. Ik wil iemand die voor m’n ogen een stuk kauwgom klakkeloos op straat gooit, wel bij de lurven pakken. Iemand die dieronwaardig geproduceerd vlees eet, hardhandig wakker schudden. Iemand die het nog normaal vindt om met een vliegticket dat minder kost dan een treinkaartje ver-weg-bestemmingen te bezoeken, toeschreeuwen: joh, waar ben je mee bezig?
Op die momenten ben ik het perspectief kwijt, en creëer ik een wolk waarin mijn emoties als kleverige draden rondzweven.

daar leven we in!
Zorgen en angsten die we ervaren, gehechtheden of pijnlijke herinneringen die (steeds) bovenkomen vormen, aldus Bennett Vogt, de emotionele draden die ons vergezellen door de dag heen – en daar ademen, eten, werken, slapen, kortom leven we in! De wolk waarin de draden zich bewegen vormt een magnetisch veld en de kans is groot dat we onbewust vergelijkbare energie aantrekken. Zo kan het zijn dat we – omdat we ergens boos over zijn – boze mensen op ons pad krijgen. Het omgekeerde is ook waar: wanneer we liefde, vreugde, dankbaarheid, vergeving, ruimte, ongehechtheid uitstralen, krijgen we dat vaak terug van een ander.
Gek genoeg zijn we wel gewend aan het opruimen van spullen en het schoonhouden van de huiselijke leefomgeving. Maar het bewust opruimen en reinigen van onze mentale – en emotionele rommel is andere koek. Dat vind ik het leuke van ‘Mindful opruimen’, Bennett Vogt vergroot daarin de horizon van de lezer.

omgaan met
Hoe kun je omgaan met emotionele rommel (die we allemaal in meerdere of mindere mate hebben)?

* Word er bewust van, sta af en toe stil en neem waar. Zonder oordeel.

* Voel. Voel de ‘kleur’ van de verschillende draden, de boosheid, frustratie, verdriet, pijn, vreugde, dankbaarheid. Zonder je te identificeren met de ‘kleuren’.

* Reinig je wolk regelmatig.
Er zijn vele methodes voorhanden. Ik heb veel baat bij de affirmaties uit het boekje ‘Eenheid‘ van Roger G. Lanphear. Keer op keer oefenen, met vallen en opstaan… Om, zoals de Amerikaanse neuroanatomiste Jill Bolte Taylor het omschrijft: (steeds meer) ‘verantwoordelijkheid te nemen voor de energie die ik meebreng’, waar ik ook ben.’

Herken jij emotionele rommel in jezelf en wil je er iets over delen? Je reactie is welkom.

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *