De Ontluikende Roos

stoelendans net even anders

Geïnspireerd op het boek van Warna Oosterbaan: ‘Het leven van dingen’

Een uitnodiging. Duurt hooguit drie minuten. Loop naar de eerste de beste stoel die je in het vizier hebt als je rondkijkt vanuit de plek waar je je nu bevindt in huis en ga er met aandacht op zitten. Observeer wat deze stoel voor je doet qua zitcomfort en ander gemak, het uitzicht vanaf de stoel en misschien verzin je nog andere dingen die deze stoel je biedt. Sta na een kleine minuut op en zoek een andere stoel op en voer met je gedachten en zintuigen hetzelfde onderzoek uit. Herhaal dit nog eenmaal met een andere stoel. Lees dan verder.

Het leven van dingen’ door Warna Oosterbaan: een informatief, herkenbaar en makkelijk leesbaar boek over ‘dingenonderzoek’. Oosterbaan, journalist en socioloog, neemt dingen waar in zijn eigen dagelijkse leven, en plaatst deze in een grotere context. Wat verstaat hij onder dingen: objecten die je kunt aanraken, binnenshuis en buitenshuis, gemaakt door de mens. 

Stoelen: het zijn dingen. Dingen die ons leven vergemakkelijken. We nemen ze meestal voor lief en staan zelden bij hun aanwezigheid stil. Maar als je er goed over nadenkt, zou onze leefstijl vandaag de dag nagenoeg onleefbaar zijn zonder stoelen. Je zou toch raar opkijken wanneer je in een huis kwam zonder zitmeubilair. Op de grond zitten, hurkend zitten, zoals in andere culturen nog gebruikelijk is, daar krijg ik snel last van. Tijdens het kamperen vroeger namen we geen vouwstoeltjes mee. Maar ik herinner me nog hoe fijn het dan was om neer te kunnen strijken op een stoel op een terras.

ontelbaar
Zo zijn er ontelbare dingen die ons ten dienste staan, iedere dag weer. De spullen in de keuken om jezelf van je natje en droogje te voorzien. Wat zou ik me onthand voelen zonder bestek, een kooktoestel, een koelkast, om een paar objecten te noemen van de verzameling dingen die zich in onze keuken bevindt. Het toilet en de badkamer voor de lichamelijke hygiëne. Je bed, oh wat kan ik ’s avonds verlangen naar m’n matras, hoofdkussen, dekbed.
Oosterbaan: “Stel je voor, een leven zónder dingen. Hoe verloren zouden we ons dan voelen? Zonder dingen geen landbouw, geen industrie, geen mensheid zoals we die nu kennen.”

amper voor te stellen
De afwezigheid van spullen, het is inderdaad amper voor te stellen. Af en toe komen mensen ongewild in zo’n situatie terecht. Een koffer die onvindbaar blijkt na een vliegreis. Gelukkig is het mij tot nu toe bespaard gebleven, maar ik stel me voor dat dat behoorlijk ontwrichtend werkt. Of mensen raken hun spullen kwijt door brand. Vreselijk, lijkt me dat. En wat te denken van een verhaal dat ik hoorde over iemand die in het buitenland werkte en om de zoveel jaar naar een ander land verkaste. Zoals gewoonlijk werden alle spullen in een container geladen om mee te verhuizen naar de nieuwe werkplek. Tot die keer dat de container spoorloos verdween…

tip
De wetenschappen die menselijk gedrag bestuderen, nemen overwegend de mens als uitgangspunt. Maar een samenleving bestaat uit méér, meent Oosterbaan. Ook dingen zijn een onderdeel van de samenleving. Oosterbaan acht het de tijd om de relatie tussen dingen en mensen te onderzoeken. Want inmiddels hebben we heel veel spullen op onze planeet en vaak ook in onze woning. Ik vind het boeiend om hierover na te denken. Na te gaan wat voor relatie ik heb met mijn spullen. Wat ze voor me doen, hoe ze me ondersteunen, comfort bieden. Of hoe ze juist in de weg zitten.
Over de ervaringsoefening aan het begin van dit artikel: tot en met 14 januari zet het Centraal Museum in Utrecht met de tentoonstelling ‘Stoel neemt stelling‘ honderd stoelen in de schijnwerpers. Een aanrader! Het bezoek heeft me bewuster gemaakt van de rol van stoelen. Ik maak er met méér dankbaarheid gebruik van.

De 'Thonet' stoel ontworpen door Michael Thonet

De ‘Thonet’ stoel ontworpen door Michael Thonet

 

De 'Revolt' stoel, ontworpen door Friso Kramer.

De ‘Revolt’ stoel, ontworpen door Friso Kramer.

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!

2 reacties op “stoelendans net even anders”

  1. Inge schreef:

    Wat leuk om eens bij stil te staan, Leni. Ik ben het me wel regelmatig bewust, hoe blij ik met (bepaalde) spullen ben. Bv. een kastje: waar je gewoon even iets op kunt leggen; daar kan ik ook zo blij mee zijn. Komt misschien ook door de verhuizing (van nu alweer 3 jaar geleden), waarbij sommige spullen in ons geval wat langer op zich lieten wachten. Dan kun je soms echt dingen missen, en ben je o zo blij als het ’terug is’.

  2. Leni schreef:

    Dank voor je reactie, Inge. Bekend verschijnsel na verhuizen: dingen kwijt zijn, ze schromelijk missen, en dan bij terugvinden grote blijdschap en dankbaarheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *