De Ontluikende Roos

oh, zoetzure verleiding!

Traditiegetrouw pakken de winkels tijdens de decembermaand extra uit. De consument wordt getrakteerd op korting op korting, gratis en nog meer gratis. En oh, wat kan de verleiding dan groot en volhardend zijn! Een zoete smaak in de mond achterlatend of een hele zure…

In de verleiding komen. De aangeboden kortingen scoren vast hoog in de top drie. Impulsaankopen horen waarschijnlijk ook in het rijtje thuis: je komt iets tegen waarvan je ter plekke denkt: oh, wat leuk, dat is handig, ik weet nog niet wat ik er mee ga doen, maar ik vind vast een bestemming. Of de aantrekkingskracht van ‘het-nieuwste-van-het-nieuwste’, altijd up to date. Of, zoals te beluisteren valt in het onderstaande audioverhaal, het fenomeen van het ‘oh-zo-geweldige-vooruitzicht’.

hoe komt het toch?
Hoe komt het toch dat velen van ons in de verleiding komen? Deels – blijkt uit hersenonderzoek – valt het te verklaren uit een ‘oude nomade’ die nog steeds in ons brein huist: eten wat je te pakken krijgt, want je weet nooit wanneer je weer iets eetbaars tegenkomt. Voor mijzelf heeft het ook te maken met een continu verlangen naar ‘happy ever after in paradise’. Omdat ik me ook regelmatig níét happy voel, probeer ik de leegte te vullen. Helaas blijkt het geluksgevoel na het toegeven aan de verleiding meestal van korte duur. Ik kwam een interessante uitspraak tegen van de Amerikaanse onderwijs inspirator en schrijver Anthony J. DeAngelo. Misschien kan ik die iedere keer in gedachten nemen wanneer ik in de verleiding kom: ‘De belangrijkste dingen in het leven zijn geen dingen‘.

 

 

Weersta de verleiding maar eens bij de stortvloed van aanbiedingen in de decembermaand

Wil je het audioverhaal liever lezen, klik dan op deze foto.

tips om de verleiding te weerstaan
Sta je in stand ‘toegeven aan de verleiding’? Probeer dit eens: ga met je aandacht naar je voeten en voel even hoe je op de grond staat. Adem een paar keer rustig in en uit, bijvoorbeeld door in vier tellen in te ademen en in vier tellen uit te ademen. Stel jezelf dan de volgende vragen:

 • Heb ik al zoiets?
 • Heb ik het echt nodig?
 • Heb ik er plek voor?
 • Wil ik het onderhouden?

Vind je het lastig om de vragen te onthouden, schrijf ze dan op een papiertje en neem het mee wanneer je gaat winkelen.

Succes ermee!

Mocht je dingen herkennen, hebben de tips om de verleiding te weerstaan je iets opgeleverd? Laat het weten in een reactie!

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!

6 reacties op “oh, zoetzure verleiding!”

 1. Inge schreef:

  Wat weer een leuk stukje Leni, en wat een goede tip om jezelf die vragen te stellen als je in de verleiding komt om iets te kopen. Dat kan je voor vele miskopen behoeden. Dank je wel.

 2. Leni schreef:

  Leuk om te horen, Inge!

 3. Agnes schreef:

  Dag Leni, wat een leuke tekst over de grote verleidingen! En zeker herkenbaar. De tips die je geeft helpen goed…. ik hanteer ze al lange tijd. Een vriendin vindt het trouwens niet meer zo gezellig om met mij te winkelen. Bij elke greep die zij in een rek of stapel doet, hoort ze me denken, haha! Nou ja, van winkelen is momenteel toch geen sprake….

 4. Leni schreef:

  Dag Agnes, mijn man herkent zich in jouw vriendin, ha ha!

 5. Judith schreef:

  Wat een leuke nieuwsbrief weer! In mijn -relatief kleine huis- pas ik tegenwoordig meer op voor de verleidingen. Ik kan het simpelweg niet kwijt ;). Maar de kleine aankopen blijven. Zoals een grote ‘kerstbal’ in de vorm van een hertje dat ik onlangs móest hebben.

 6. Leni schreef:

  Krijg je op het moment van verleiding vlinders in je buik, Judith, dan klopt het gewoon. Genietse van ‘kerstbal hertje’!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *