De Ontluikende Roos

liefdevolle armen wanneer een knuffel welkom is

Spullen vormen een prachtige inspiratie voor levensverhalen

Een vraag die aan het begin van het jaar steevast opdoemt: tot wanneer laten we ze hangen, de kerstkaarten? Ze vormen een kleurige slinger in de woonkamer tussen de kast en de deur. Ik ervaar de kaartjes als een liefdevolle omarming van degenen die ze stuurden. Alsof de afzenders, wanneer ik naar hun kerst- en nieuwjaarswensen kijk, even bij me zijn. Ik put er troost uit tijdens de donkere dagen, de grijze luchten.

Aan de buitenkant merken mensen het meestal niet, maar mijn binnenkant heeft een neiging tot somberheid. Wat ten diepste voortkomt uit een ‘alleen op de wereld’ gevoel. Wat vervolgens versterkt wordt door te weinig slaap vanwege laat naar bed gaan. Maar ook onvrede over gedane zaken en zorgen om de toekomst dragen eraan bij. Met de kanttekening dat ik m’n somberheid voor een groot deel zelf creëer want ‘zware’ gedachten tover ik zonder moeite uit m’n spreekwoordelijke hoge hoed.

hoe herneem je jezelf?
Herkenbaar? Hoe ‘herneem’ je jezelf dan weer? Wat mij helpt, is er dan maar weer eens bij te gaan zitten, proberen te accepteren dat ik me voel zoals ik me voel en daarna in huis om me heen te kijken en de voorwerpen die ik in de loop der jaren cadeau heb gekregen bij langs te gaan. Ik weet nog precies wie de gevers waren en tijdens het stilstaan bij hun geschenken denk ik aan hen en voel hun nabijheid. Dan klaart de donkere lucht in mij vaak weer op, herstel ik de verbinding met mezelf.

met zorg
Op onze tv kast prijkt een parmantige zwaluw, in een bronzen kleur. Een verjaardagscadeau van mijn man, met zorg uitgezocht. Vervaardigd door kunstenares Cindy Sprokel. We kennen haar, want het is een collega van een vriend van mijn man. De wetenschap dat zij de zwaluw heeft gemaakt, de liefde en tijd die ze erin heeft gestoken, maakt de vogel extra speciaal. Gewoonlijk is mijn man thuis maar wanneer ie op vakantie is, dan richt ik me tot de zwaluw en praat even met hem.

passen helemaal bij het behang
Twee kopjes, een cadeau van een studievriend die ik ontmoette in 1975. De kopjes komen uit het assortiment van ‘Pip Studio’, een bedrijf met een wereld aan kleurrijke producten voor in je huis. Manlief en ik hadden ons een aantal jaren geleden gewaagd aan een zonnig Pip bloemetjesbehang met een Engelse uitstraling. “Die kopjes passen helemaal bij hun behang”, had de studievriend tegen zijn vrouw gezegd toen ze een keertje aan het winkelen waren. “Kopen”, zei ze…

Het schrijven van een levensverhaal. Grote en kleine liefdes, gezinsleven, hobby’s, verschillende huizen waarin we gewoond hebben, kwaliteiten van onszelf, (vrijwilligers)werk, alles kan dienen als een rode draad in een levensverhaal. En niet te vergeten: spullen. We kunnen beginnen met dierbare spullen die we bij onze geboorte hebben gekregen en er een chronologisch verhaal van maken of kris kras door het leven reizen. Waar doe je het voor? Het schrijven van een levensverhaal is een creatief proces waarin je reflecteert op je leven. Tijdens het schrijfproces zul je waarschijnlijk regelmatig een glimlach voelen opkomen en af en toe een traan. Het werkt louterend. En het mooie is dat wanneer je in gesprek gaat over je spullen met vrienden of familie, je elkaar van nieuwe kanten leert kennen. Wanneer beginnen? Nu of wanneer je maar wilt.

kunstwerkje van glas
Een kunstwerkje van glas. Ik zag de tegel staan in het huis van een vriendin en liet me vol bewondering uit over het ontwerp, de onregelmatige randen van de tegel. Ze bleek het zelf gemaakt te hebben! Ze had een paar workshops gevolgd om te onderzoeken of het werken met glas een nieuwe hobby voor haar kon worden, maar ze vond het materiaal te hard. Toen ze de keer daarop bij mij op bezoek kwam, kreeg ik de tegel cadeau… Zo blij mee!

nog steeds verzot
Toen ik mijn veertigste verjaardag vierde, verraste een vriendenstel me met een bijzondere schaal. Het materiaal, de kleuren, de vorm, de fragiliteit die de schaal uitstraalt. Ik ben er nog steeds verzot op. Helaas heb ik weinig contact met het vriendenstel – we sturen elkaar nog een kerstkaart en feliciteren elkaar met verjaardagen, blijkbaar is er veel tijd nodig om een volgende stap te zetten – maar dat doet niets af aan de emotionele waarde die de schaal voor mij heeft.

wanneer je het even nodig hebt
Tijdens het schrijven van dit stukje levensverhaal vond ik een citaat van de Dalai Lama: ‘Geluk wordt meer bepaald door je geestestoestand dan door gebeurtenissen van buitenaf’. Natuurlijk kruisen ontelbare gebeurtenissen ieders pad, maar vervolgens geef je daar zelf een eigen wending en betekenis aan. Ik stel me voor dat dierbare geschenken zich graag lenen om daarin een rol te spelen en je liefdevolle armen aan te reiken op momenten dat een knuffel welkom is.

Heb jij een speciale band met voorwerpen in je huis die verbonden zijn aan de gever(s)? Zit daar een verhaal in? Vind je het leuk om er iets over te schrijven? Mail het verhaal en een foto naar info@deontluikenderoos.nl.

 

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!

 

 

 

 

2 reacties op “liefdevolle armen wanneer een knuffel welkom is”

  1. Klaaske schreef:

    Heel herkenbaar Leni, wat je over gekregen voorwerpen schrijft. Dierbare spullen door de liefdevolle energie die ze uitstralen. Ja, zo mooi om weer te beseffen dat de spullen in je huis energie kunnen geven (en ook nemen). En hoe dierbaar sommige spullen daardoor zijn.

  2. Leni schreef:

    Ja, Klaaske, en hoe jij het omschrijft: ook weer heel herkenbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *