De Ontluikende Roos

juweeltjes van glas in lood en nog meer

Spullen vormen een prachtige inspiratie voor levensverhalen

Het leuke van het schrijven van je levensverhaal aan de hand van dierbare spullen, is dat deze spullen over het algemeen blije herinneringen herbergen. Waar ik heel blij van word, is glas in lood. Mijn man en ik hebben een paar ‘juweeltjes’. Hoe m’n fascinatie voor glas in lood is ontstaan? Misschien is het begonnen met…

… het bovenraam van de erker van het huis waar ik van m’n tweede tot m’n tiende heb gewoond. Daar zat een glas in lood raam in. Niet dat ik me dat herinner. Pas toen ik ter gelegenheid van m’n vijftigste verjaardag de woonplaats van toen bezocht en voor het huis stond, constateerde ik verrast dat de woning dit bovenraam rijk was.

dubbel en dwars
De herkomst van de, tweedehandse, juweeltjes is onbekend. De plek waar het kleine raampje zich heeft bevonden? In een boerderij, een serre, boven een deur, wie zal het zeggen. Na aanschaf bleek het ophangsysteem en het lood erg fragiel en zat er niets anders op dan het te laten repareren. Voor een veelvoud van het aankoopbedrag. Dat was wel even slikken. “Nu kan ie weer honderd jaar mee”, zei de reparateur. Gelukkig was de investering het dubbel en dwars waard, want elke dag geniet ik van het kleurenspel dat het raampje en het zonlicht samen creëren.

precies
Het grote paneel kwam mijn man op het internet tegen. We vielen er allebei direct voor, het eenvoudige ontwerp, de kleuren. Hadden we het echt nodig? Nee, maar we konden het ook niet aan onze neus voorbij laten gaan. Vervolgens was het een flinke zoektocht naar een plek in huis waar ie mooi uitkwam. Een dierbare vriendin reikte de oplossing aan die we zelf nooit hadden bedacht. Het bleek precies te passen voor een van de ramen die de woonkamer van de hal scheidt.

Het schrijven van een levensverhaal. Grote en kleine liefdes, gezinsleven, hobby’s, verschillende huizen waarin we gewoond hebben, kwaliteiten van onszelf, (vrijwilligers)werk, alles kan dienen als een rode draad in een levensverhaal. En niet te vergeten: spullen. We kunnen beginnen met dierbare spullen die we bij onze geboorte hebben gekregen en er een chronologisch verhaal van maken of kris kras door het leven reizen. Waar doe je het voor? Het schrijven van een levensverhaal is een creatief proces waarin je reflecteert op je leven. Tijdens het schrijfproces zul je waarschijnlijk regelmatig een glimlach voelen opkomen en af en toe een traan. Het werkt louterend. En het mooie is dat wanneer je in gesprek gaat over je spullen met vrienden of familie, je elkaar van nieuwe kanten leert kennen. Wanneer beginnen? Nu of wanneer je maar wilt.

baksteen
Al jaren vind ik het leuk om glas in lood ramen in huizen of andere gebouwen te spotten en te bewonderen. In 2016 wees een andere dierbare vriendin me op ‘Het Schip‘ in Amsterdam, een museum dat gehuisvest is in een voormalig volkswoningbouwcomplex. Het ontwerp van dit gebouw is een prachtig voorbeeld van de Amsterdamse School architectuur die rond 1916 haar intrede deed. Tijdens het eerste bezoek aan dit museum dat speciaal gewijd is aan deze bouwstijl, ben ik er als een spreekwoordelijke baksteen voor gevallen.

wereld
Er is een wereld voor me opengegaan. De grote variatie aan decoratieve elementen, waarvan glas in lood er eentje is, ontworpen om de mens te verheffen, doet mijn hart zingen. In de stad Groningen blijkt het te barsten van Amsterdamse School juweeltjes. De panden, publieke gebouwen en woonhuizen, verschillen natuurlijk. In de begintijd van de bouwstijl werden ze rijker gedecoreerd dan in latere jaren. Dat ik jarenlang aan zoveel moois voorbij ben gefietst, is me een raadsel. En welke plek ik in Nederland tegenwoordig ook bezoek, er wachten mij vele verrassingen.

uitje
Af en toe plannen de dierbare vriendinnen en ik een Amsterdamse School uitje. Dat zijn steevast feestjes. Ik heb inmiddels een kleine verzameling boeken die op dit gebied zijn uitgegeven. Ik breng er graag eentje onder de aandacht: ‘Stadjerspaleizen’, samengesteld door Norma van der Horst. Wanneer ik me depri voel, pak ik dit boek erbij en bij het aanschouwen van de rijkdom van deze bouwstijl kikker ik weer helemaal op!

Heb je zelf een favoriete verzameling? Zit daar een verhaal in? Vind je het leuk om er iets over te schrijven? Mail het verhaal en een foto naar info@deontluikenderoos.nl.

 

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *