De Ontluikende Roos

het plezier van een tweede leven

Spullen vormen een prachtige inspiratie voor levensverhalen

Een aardig deel van mijn spullen komt van kringloopwinkels of het zijn mooie, onverwachte vondsten, opgevist uit containers met overtollige huisraad of bouwafval, of aangetroffen in stapels grofvuil op straat. Ik heb daarin echt een aardje naar mijn vaartje. Mijn vader struinde regelmatig het Amsterdamse Waterlooplein af en wierp menig oog in containers die hij tegenkwam.

Op die manier aan spullen komen, geeft een kick. Vooral omdat je qua prijs voor een dubbeltje op de eerste rang zit – het aardje van de Nederlander zit ook in mij. Maar voorwerpen een tweede leven gunnen is voor mij minstens zo belangrijk, om een bescheiden bijdrage te leveren aan de vermindering van onze afvalbergen.

rondneuzen
Op een zeker moment afgeschaft in de stad Groningen, maar in mijn studentenjaren nog gebruikelijk: de mogelijkheid om op een maandelijkse avond grofvuil buiten te zetten. Een waar feestje! Samen met een vriendin hebben we heel wat avonden plezier gehad met rondneuzen. Ik heb er prachtige schoteltjes aan over gehouden, en hele goeie herinneringen.

Bijzondere vondst bij het grofvuil

Bijzondere vondst bij het grofvuil

In die tijd woonde mijn toenmalige partner in een kraakpand. Op de aanwezige zolder ontdekten we allemaal achtergelaten spulletjes waaronder een wasrekje. Ik heb het in een vrolijke kleur geverfd en hier en daar verstevigd. Dit dierbare rekje ontfermt zich al jaren over het drogen van sokken en ondergoed.

Wasrekje aangetroffen op de zolder van een kraakpand

Wasrekje aangetroffen op de zolder van een kraakpand

hergebruikt
Voor mijn vader waren kapotte gebruiksvoorwerpen ook interessant. Hij haalde ze uit elkaar en bewaarde de onderdelen, want stekkers, schroeven et cetera konden altijd worden hergebruikt. Ik heb hier ook een handje van, maar gelukkig in minder extreme mate. De kunststof handgreep van onze koelkast vertoonde scheurtjes en was aan vervanging toe. Kort daarna zag ik ergens een oude koelkast staan die wachtte op de ophaaldienst. Bij nadere inspectie bleek de handgreep van het afgeschreven exemplaar nog in tact! Snel naar huis, de defecte handgreep gedemonteerd, handgreep en schroevendraaier mee. De handgrepen hadden, tot mijn vreugde, een identieke maat. Enigszins omzichtig, want ik voelde me wel een beetje ongemakkelijk, heb ik de gave handgreep losgeschroefd. En wat bewijst ie nog steeds een goeie dienst!

dankbaar
Mijn vader heeft me laten inzien dat overtollige of afgedankte en zelfs kapotte spullen een tweede leven waard zijn. Daar ben ik hem dankbaar voor. Het heeft me een heerlijke speurneuzerij-hobby opgeleverd én dierbare voorwerpen die bijdragen aan schoonheid en fijne sfeer in huis én deel uitmaken van mijn levensverhaal.
Ook al heb ik eigenlijk alles wat ik nodig heb, lekker rondsnuffelen in kringloopwinkels en op vlooienmarkten blijven favoriete uitjes. Ik heb een paar kleine verzamelingen die het struinen van een focus voorzien: koek- en snoeptrommeltjes, theebusjes en blauw glaswerk. Ik stel mezelf wel altijd de vraag of ik het écht nodig heb? Nee, meestal niet. Is het een mooie aanvulling op de bestaande verzameling? Zo ja, dan ben ik als een kind zo blij met m’n nieuwe aanwinst.
En blijkt de aankoop toch niet helemaal wat ik ervan verwachtte, dan kan het voorwerp altijd weer terug naar de kringloopwinkel om hopelijk iemand anders blij te maken.

Lieflijk theeblikje van een kringloopwinkel

Lieflijk theeblikje van een kringloopwinkel

 

Blauw glazen schaaltje van een vlooienmarkt

Blauw glazen schaaltje van een vlooienmarkt

Het schrijven van een levensverhaal. Grote en kleine liefdes, gezinsleven, hobby’s, verschillende huizen waarin we gewoond hebben, kwaliteiten van onszelf, (vrijwilligers)werk, alles kan dienen als een rode draad in een levensverhaal. En niet te vergeten: spullen. We kunnen beginnen met dierbare spullen die we bij onze geboorte hebben gekregen en er een chronologisch verhaal van maken of kris kras door het leven reizen. Waar doe je het voor? Het schrijven van een levensverhaal is een creatief proces waarin je reflecteert op je leven. Tijdens het schrijfproces zul je waarschijnlijk regelmatig een glimlach voelen opkomen en af en toe een traan. Het werkt louterend. En het mooie is dat wanneer je in gesprek gaat over je spullen met vrienden of familie, je elkaar van nieuwe kanten leert kennen. Wanneer beginnen? Nu of wanneer je maar wilt.

Heb jij kringloopspullen in huis waar een verhaal achter zit? Vind je het leuk om er iets over te schrijven? Mail het verhaal en een foto naar info@deontluikenderoos.nl.

 

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *