De Ontluikende Roos

groene rijkdom

Spullen vormen een prachtige inspiratie voor levensverhalen

De laatste dagen van het jaar. Een mooi moment om al mijmerend te schrijven over een schilderij dat een kunstenaarsvriend van mijn man een aantal jaren geleden voor ons maakte. Het schilderij verbeeldt iets dat mij heel veel vreugde heeft gebracht en ik hoop dat dit nog lang het geval mag zijn.

Het schilderij voert me terug naar december 1998. In ‘Handje contantje’, een krantje boordevol met mini advertenties van particulieren, werd een tuinhuis op A(mateur) T(uinders) V(ereniging) Piccardthof voor een zacht prijsje aangeboden. Zou dat iets voor ons zijn, in combinatie met onze bovenwoning-met-balkon in de binnenstad? En zou een van m’n vriendinnen, eveneens met partner en bovenwoning, er voor voelen om het gezamenlijk te doen? Zo is de tuin ons leven binnengestapt. Nou ja, betraden wij op een decemberdag een betoverend stukje natuur dat op dat moment in een wit jasje was gehuld. We waren direct verkocht.

Groene rijkdom - Pieter Jan Kuiken

Groene rijkdom – Pieter Jan Kuiken

tlc
Het was handig geweest als we iets kritischer hadden gekeken naar de staat van het tuinhuis, want het bleek een grotere opknapbeurt nodig te hebben dan ‘een simpel likje verf’, zoals de verkoper het verwoordde. Met hulp van een timmerman vervingen we de vloer en drie wanden. Het voordeel is wel dat het huisje bijna vijfentwintig jaar later nog een frisse uitstraling heeft en goed te onderhouden is.
Gaandeweg het eerste tuinseizoen kwamen we er achter dat ook de siertuin al een tijd weinig tender love and care had genoten. We hebben de groene draad opgepakt en door de jaren heen is een prachtig borduurwerk ontstaan van tuinkamers met terrasjes, omzoomd door bloemenborders.

‘hoederschap’
Na ruim tien jaar betrokken mijn vriendin en haar partner een huis met een tuin en sindsdien hebben mijn man en ik het gehele ‘hoederschap’ van dit stukje Piccardthof op ons genomen. We doen dit vanuit de principes van ‘natuurlijk tuinieren‘. Een belangrijk uitgangspunt hiervan is het ‘beheren’ in plaats van ‘beheersen’ van de natuur. Door dit toe te passen hebben we ontdekt dat een leger van grotere en kleinere ‘beessies’ een flink handje meewerkt, zowel boven de grond als in de aarde. Ook al nemen we hun bedrijvigheid niet altijd in dank af, de mollen, woelratten, slakken, pissebedden dragen veel bij aan de grondbewerking en de recycling.

Het schrijven van een levensverhaal. Grote en kleine liefdes, gezinsleven, hobby’s, verschillende huizen waarin we gewoond hebben, kwaliteiten van onszelf, (vrijwilligers)werk, alles kan dienen als een rode draad in een levensverhaal. En niet te vergeten: spullen. We kunnen beginnen met dierbare spullen die we bij onze geboorte hebben gekregen en er een chronologisch verhaal van maken of kris kras door het leven reizen. Waar doe je het voor? Het schrijven van een levensverhaal is een creatief proces waarin je reflecteert op je leven. Tijdens het schrijfproces zul je waarschijnlijk regelmatig een glimlach voelen opkomen en af en toe een traan. Het werkt louterend. En het mooie is dat wanneer je in gesprek gaat over je spullen met vrienden of familie, je elkaar van nieuwe kanten leert kennen. Wanneer beginnen? Nu of wanneer je maar wilt.

summum
Het fijne van Piccardthof is dat je er tussen begin april en en eind oktober kunt verblijven. Er is koud stromend water. Onze wc, die zich in het schuurtje bevindt, is op de aanwezige riolering aangesloten. Ergens in de tuin staat een koud water douche, die tijdens warme dagen in een paar seconden voor verkoeling zorgt. We koken op butagas en indien nodig verwarmen we het tuinhuis met een kacheltje. We slapen op een slaapbank. Er is geen elektriciteit, dus wij hebben lampen met zonnepaneeltjes en we gebruiken theelichtjes. Het is een beetje basic, maar eerlijk gezegd vind ik dat heerlijk: de eenvoud, de tijd die het vergt om m’n haren te wassen onder de gootsteen, met een keteltje warm gekookt water. Het summum is ’s morgens wakker worden en dan direct het groen in stappen. Het gefilterde zonlicht, de bloemenpracht, de geuren, de vogels of juist de stilte.

best spannend
Ik had in mijn jongere jaren niet kunnen voorspellen dat deze tuin, op vijf kilometer van onze bovenwoning, in m’n leven zou komen. Als student wilde ik verre horizonten verkennen en wanneer ik hoorde dat stadjers hun vakantie op een camping in Zuidlaren doorbrachten, fronste ik de wenkbrauwen. Ook had ik nooit kunnen bedenken dat tuinieren zo’n dierbare hobby zou worden. Het was in het begin best spannend om te ontdekken of ik tuinieren überhaupt leuk zou vinden, van huis uit heb ik het niet meegekregen. Maar gelukkig heeft het goed uitgepakt en heb ik een aardige kennis en vaardigheid opgebouwd. Dat wil niet zeggen dat het altijd leuk is. De spieren protesteren regelmatig. Er is altijd wat te doen in de tuin of qua onderhoud aan het tuinhuis. En om het dan af en toe te láten en er lekker bij te gaan zitten… Dat leer ik gelukkig steeds beter.

Ik ben een stadsmens. Alle voorzieningen dichtbij, heerlijk. We hebben een heel fijn huis. En wat een weelde, dit stukje groene rijkdom aan de rand van de stad. Een plek waar ik me kan terugtrekken en opladen zodat ik daarna met een vredig hart de wereld weer tegemoet kan treden.

Heb je zelf een favoriete hobby? Zit daar een verhaal in? Vind je het leuk om er iets over te schrijven? Mail het verhaal en een foto naar info@deontluikenderoos.nl.

 

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!

 

2 reacties op “groene rijkdom”

  1. Talante schreef:

    Wat een mooi, beeldend verhaal.

  2. Leni schreef:

    Dank je wel voor het compliment, Talante!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *