De Ontluikende Roos

glansrol voor een favoriet servies

Spullen vormen een prachtige inspiratie voor levensverhalen

M’n favoriete servies heb ik ontmoet in Engeland. De groene kleur, de eenvoudige versiering, het sierlijke oortje aan de kopjes, ik was er direct weg van. Ik werkte als au pair en had de zorg voor twee meisjes, van twee en drie jaar. Op vrijdag bracht ik de oudste naar ‘playgroup’ in een naburig dorp en daarna bezocht ik met de jongste de wekelijkse markt van de plattelandsvrouwen, met allerlei streekproducten en een cafeetje dat limonade voor het meisje schonk en thee serveerde aan de au pair. Niks niet in saai hotelservies zoals je destijds voornamelijk in Nederland zag, maar in het eenvoudige en tegelijkertijd chique Wood’s Ware Beryl.

Mijn Wood’s Ware Beryl

afscheidscadeau
De moeder van de kinderen moest hartelijk lachen om mijn loftuitingen aan het adres van the Beryl Ware. Maar ze had mijn enthousiasme onthouden, want toen het tijd werd om naar Nederland terug te keren, kreeg ik als afscheidscadeau twee kop en schotels, twee borden en twee (ontbijt)kommetjes. Het was wel even zoeken geweest en toen ze het in een winkel had gevonden, had de verkoper gevraagd: “But don’t you want something more flowery?” Daar hebben we beiden heel hartelijk om gelachen.

Het schrijven van een levensverhaal. Grote en kleine liefdes, gezinsleven, hobby’s, verschillende huizen waarin we gewoond hebben, kwaliteiten van onszelf, (vrijwilligers)werk, alles kan dienen als een rode draad in een levensverhaal. En niet te vergeten: spullen. We kunnen beginnen met dierbare spullen die we bij onze geboorte hebben gekregen en er een chronologisch verhaal van maken of kris kras door het leven reizen. Waar doe je het voor? Het schrijven van een levensverhaal is een creatief proces waarin je reflecteert op je leven. Tijdens het schrijfproces zul je waarschijnlijk regelmatig een glimlach voelen opkomen en af en toe een traan. Het werkt louterend. En het mooie is dat wanneer je in gesprek gaat over je spullen met vrienden of familie, je elkaar van nieuwe kanten leert kennen. Wanneer beginnen? Nu of wanneer je maar wilt.

verrukt
Tijdens latere bezoeken aan Engeland heb ik mijn Beryl Ware collectie nog wat aangevuld. Ik vind het hartstikke leuk om iets authentiek buitenlands van een reis of verblijf als souvenir te koesteren. Wat was het een rare gewaarwording toen ik een aantal jaren geleden in een winkel in Groningen Beryl Ware servies in de etalage zag staan. Een domper op de feestvreugde. Maar gelukkig wordt dit ruimschoots gecompenseerd wanneer, met enige regelmaat, Beryl Ware een glansrol vertolkt in een Engelse tv serie en roep ik verrukt tegen mijn man: “My Beryl Ware is on tv again!”

niet altijd gemakkelijk én bevrijdend
Het was niet altijd gemakkelijk, de eerste tijd in Engeland had ik regelmatig heimwee. Gaandeweg ging ik me op m’n gemak voelen en werd Engeland zelfs mijn tweede thuis. Waar ik nog steeds dankbaar voor ben, is het feit dat deze periode in mijn leven mijn horizon verbreed heeft. Ik heb daar nog altijd profijt van. Je land van herkomst, de normen en waarden die je meekrijgt in de opvoeding vormen aan de ene kant een anker, aan de andere kant zijn ze een blok aan het been omdat het je belemmert met een open blik te kijken. Ook al lijkt Engeland op het eerste gezicht veel overeenkomsten te vertonen met Nederland, eenmaal ingetrokken bij het gezin bleken veel zaken op een subtiele manier anders dan ik gewend was. In Nederland label ik in één oogopslag de mensen aan hun kleding, manier van praten of ander gedrag. In Engeland had ik geen hokjes beschikbaar om mensen in te stoppen. Dus liep ik als een verwonderd kind rond. En als ik iets ‘geks’ deed, zei men: “Oh well, she is Dutch”. Wat was dat bevrijdend!

essentieel onderdeel van opruimondersteuning
Met een open blik kijken, zonder oordeel, deze kwaliteit is een essentieel onderdeel van mijn opruimondersteuning.

opruimtip
Mocht je verschillende serviezen in huis hebben waarvan je een deel amper of niet gebruikt, ga ze dan eens bij langs. Voel welk servies je echt na aan het hart ligt. Koester dat. En zoek voor het overige servies een andere bestemming. Marie Kondo zegt zelfs heel uitdagend: “Wat, heb je nog een ‘zondags’servies dat staat te niksen in de kast? Doe al je andere servies de deur uit en gebruik je zondagsservies en geniet daar volop van!”

Heb je zelf een favoriet servies? Zit daar een verhaal in? Vind je het leuk om er iets over te schrijven? Mail het verhaal en een foto naar info@deontluikenderoos.nl.

 

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!

2 reacties op “glansrol voor een favoriet servies”

  1. Talante schreef:

    Wat een leuk idee Leni, de verhalen reeks die jij zo opstart. Ik ben benieuwd. Ik ga de komende wintermaanden mijn servies eens opschonen. Zeker nu neefjes en nichtjes op kamers gaan…. 🙂 Hartelijke groet

  2. Leni schreef:

    Dank Talante, en succes met het opschonen van je servies, en daar goeie bestemmingen voor vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *