De Ontluikende Roos

gewoontes en rituelen

Ik heb een aardige verzameling gewoontes en rituelen. Een aantal daarvan bleek sinds de uitbraak van covid 19 ineens minder vanzelfsprekend. In hoeverre werd jij de afgelopen tijd uitgenodigd om je gewoontes en rituelen, met meer of minder tegenzin, onder de loep te nemen?

Zolang er een zekere mate van ordelijkheid in ons leven is, kunnen we varen op gewoontes (handelingen die we voornamelijk gedachteloos, routinematig uitvoeren zoals het vouwen van de was of tandenpoetsen) of rituelen (waarbij we met bewuste aandacht een handeling uitvoeren zodat deze handeling betekenis voor ons krijgt. Denk aan het ochtendritueel van thee of koffie zetten en vervolgens van het eerste kopje genieten). Totdat er chaos ontstaat…

een hele toer
Soms ontstaat chaos door omstandigheden van buitenaf, een reorganisatie waardoor we een baan kwijtraken, een virus dat het leven ontwricht. Soms door omstandigheden binnen onszelf, een burn-out, een ziekte. Opeens werken bepaalde gewoontes of rituelen niet meer. Het kunnen leven met of te midden van chaos vind ik een hele toer. Toch dient ook dit een doel, dat de Amerikaanse geschiedkundige Henry Brooks Adams (1838-1918) mooi omschrijft: ‘Uit chaos ontstaat vaak leven, uit orde gewoonte’.

mogelijkheid
Misschien zit het zo: wanneer we vastzitten in onze gewoontes en het leven is er – eerlijk gezegd – uit verdwenen, dan helpt chaos ons om te reflecteren. Chaos nodigt ons uit onze prioriteiten te heroverwegen. En biedt ons de mogelijkheid om het leven in de aangepaste of nieuwe gewoontes en rituelen die uit dit proces ontstaan, weer te laten bruisen.

 

 

eenvoudig opruimritueel
Op opruimgebied hebben we natuurlijk ook de nodige gewoontes en rituelen ontwikkeld. Met dit opruimritueel rond ik mijn dag af. Het effect: rust in huis én hoofd wanneer ik naar bed ga.

Mocht je dingen herkennen in het audioverhaal, laat het weten in een reactie!

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!

Eén reactie op “gewoontes en rituelen”

  1. Linda schreef:

    Mooi verteld Leni. Anders dan jij, ben ik mij juist wel continue bewust van mijn omgeving, zie ik de Schotse Hooglanders en alles in de natuur waar ik voorbij fiets. Indien het heel mooi is, stop ik en maak een foto. Op Piccardthof is het voor mij een gewoonte geworden om door de lanen te fietsen om de veranderingen waar te nemen en intens te genieten van wat de natuur met zich mee brengt in alle seizoenen. Als wij daar slapen is het een gewoonte om direct bij het opstaan door de tuin te lopen om de nieuwe bloemen open te zien gaan. Mijn kopje koffie gaat mee en op het einde van de dag vind ik mijn kopje ergens in de tuin, waar ik hem gauw neergezet heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *