De Ontluikende Roos

een koninkrijk van opgeruimd leven

geïnspireerd op het boek ‘Mindful opruimen’ van ‘space clearer’ Stephanie Bennett Vogt

De titel klinkt aantrekkelijk. ‘Een koninkrijk’: jóúw koninkrijk, jouw ruimte, op jouw manier vormgegeven. ‘Opgeruimd leven’, Stephanie Bennett Vogt ziet dit ruim: buiten de mens, op het gebied van spullen, maar ook binnen in de mens, als het gaat om rust in hoofd en hart.

De titel klinkt ook utopisch. In mijn ogen is het realiseren hiervan een levenstaak die om aandacht en toewijding vraagt. Streven naar perfectie is een illusie, weet ik uit ervaring. Het zoeken en vinden van een balans-in-beweging is de uitdaging…

dragers
Bij opruimen wordt vaak alleen gedacht aan het spullen uit een kast (of op een andere plek in huis) tevoorschijn halen, ordenen, sorteren en datgene wat je wilt behouden weer terug plaatsen. Kijk je er op die manier naar, dan kun je bedrogen uitkomen. Want er blijkt meer nodig om het opruimen tot een succes te maken: verschillende peilers (Stephanie Bennett Vogt noemt het sleutels) die het opruimproces als het ware dragen. Met de foto van een opgeruimde tafel met een vaasje rozen heb ik dit proberen te verbeelden: de tafelpoten als dragers die het werken aan ordening, rust, schoonheid in huis, zowel buiten als binnen, ondersteunen.

peiler 1: mentale voorbereiding
Van essentieel belang is de mindset waarbij we de volledige verantwoordelijkheid nemen het opruimproject te starten en tot een goed einde te brengen. Laten we dit na dan zijn de stemmetjes in het hoofd er als de kippen bij om iets van onze bedoelingen te vinden. Die kast overhoop halen? Daar heb je toch geen tijd, geen energie voor, dit is niet het goeie moment, waarom hebben andere mensen geen problemen met opruimen, het zit in de genen, dus het wordt nooit iets met mij… en ga zo maar door.

peiler 2: fysieke voorbereiding
Opruimen vergt veel energie. Soms fysiek, zoals tillen en sjouwen. Maar vooral de hersenen werken op volle toeren om keuzes te maken over de ‘uitgestelde beslissingen’ die in de op te ruimen spullen zitten. Plan daarom een tijdstip op de dag waarvan je weet dat je voldoende energie hebt. Wees spaarzaam met andere afspraken die dag. Vroeg naar bed gaan de vorige avond kan helpen et cetera.

peiler 3: de aanpak van opruimen
Als je je hoofd de regie geeft, dan laat die je het liefst als een tornado door je huis razen. Dat is doodvermoeiend en demotiverend. Kies een ‘focusplek’ en blijf daarbij. Zet een (kook)wekker. Doe kleine projecten: één boekenkastplank, één lade. Afgeronde klussen geven voldoening en motivatie die je nodig hebt om vol te houden. Heb tijdens het opruimen stofzuiger, stofdoek, nat doekje binnen handbereik om plank, lade van oud stof te ontdoen. Houd je aan de tijd die je gepland hebt. Niets is zo verleidelijk dan nog even doorgaan, vervolgens middenin een klus blijven steken, en peiler 4 achterwege te laten.

peiler 4: het nawerk
Rond je opruimsessie met aandacht af. Breng de spullen die elders een plek in huis hebben naar hun ’thuishaven’. Besluit wat je doet met spullen die je niet langer nodig hebt en zoek er een andere bestemming voor. Soms kun je iemand in je familie of vriendenkring ergens blij mee maken, of stel een doos samen voor de kringloopwinkel. Deze acties vragen allemaal tijd en energie, en horen nog bij het opruimproces.

peiler 5: zorg voor jezelf en betoon mildheid
Geef (of gun) jezelf na afloop een klopje op de schouder: een kopje koffie of thee, even een favoriet magazine lezen, een podcast beluisteren et cetera.

Als de opruimsessie niet zo soepel verliep als je had gehoopt, omdat je door een object in een oude herinnering, verdriet of andere emotie verzeild raakte, wees dan mild voor jezelf. Het pad van de opruimen gaat lang niet altijd over rozen. Maar de aanhoud(st)er wint. En zo creëer je stapje voor stapje meer rust in huis, hoofd en hart.

Heb je iets aan bovenstaande tips? Voel je welkom om een reactie achter te laten.

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *