De Ontluikende Roos

cursus: 'opruimkriebels? winst voor nu en later!'

Je hele boel prettig georganiseerd! Hóe fijn is dat? Voor nu en later, voor jezelf en (ooit) voor je nabestaanden…

De cursus bestaat uit een startbijeenkomst gevolgd door een zestal terugkom-momenten. Je ontvangt praktische informatie, handvatten en tips over het opruimen van spullen en paperassen. Tussendoor ga je thuis aan de slag, op je eigen tempo, en wandel je als het ware – aan de hand van je spullen – door je levensgeschiedenis. Tijdens de cursus is er ruimte voor uitwisseling over hoe het je vergaat.

voor wie is de cursus?
Begin als je nog fit bent van lijf en geest! Je weet immers nooit wanneer je niet meer voor je eigen spullen kunt zorgen. Een prettig opgeruimd huis is altijd fijn!

zorg voor de spullen
Die mooie vaas, rouw- en trouwkaarten, losse foto’s, oude administratie, de hobbymaterialen van vroeger, de rommellade, oma’s mooie servies, de stapel tafelkleden, de doos liefdesbrieven en correspondentie, medische gegevens, de knutselwerkjes, oude schoolboeken, gereedschap… Allemaal in de loop van je leven, in je huis verzamelde spullen, paperassen. Wie gaat daar voor zorgen? Wanneer je dat zelf niet meer kunt, door afnemende krachten, mindere helderheid van geest of overlijden. Wil je dat je spullen terecht komen bij iemand die er ook waarde aan hecht of kan alles, onuitgezocht, naar de kringloop of de opkoper?

op tijd beginnen
Hoe fijn zou het zijn om tijdig en op een aandachtige manier, eens door al die spullen heen te gaan? In je eigen tempo, op je eigen tijd, door je levensgeschiedenis, maar wel óp tijd!

Herinneringen ophalen, ervan genieten en er vervolgens een beslissing over nemen:

 • “Word ik er nog steeds heel blij van of heeft het zijn tijd bij mij gehad en kan het nu wel weg?”
 • “Wie zou ik er een plezier mee doen? Als ik het nog bewaar, wat moet er dan later mee gebeuren?”

Meer ruimte en minder spullen maken het leven gemakkelijker en eenvoudiger. Bovendien zadel je de nabestaanden niet op met de opruimklus van jouw spullen en paperassen.

meer info
Thema’s in de cursus zijn o.a. spullen en ont-spullen, bewaren en ruimte maken, emotionele beleving en stilstaan bij je levensverhaal. Het helpt je om hier slim mee te beginnen en er in je eigen tempo mee door te blijven gaan.

Het kan ook fijn zijn om samen met een onafhankelijk deskundige eens naar je situatie te kijken en te bespreken hoe je dit persoonlijke project zou kunnen aanpakken.

Interesse? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!

5 reacties op “cursus: ‘opruimkriebels? winst voor nu en later!’”

 1. Patricia schreef:

  Fijn om in de bijeenkomsten ervaringen te delen en te horen dat er meer mensen zijn die ook moeite hebben om op te ruimen. Geleerd om per categorie op te ruimen. Af en toe wel wat stress: durf ik iets weg te doen? Maar ook opluchting als ik wat weg heb gegeven/gedaan. Bedankt voor de input, Leni!

 2. Leni schreef:

  Fijn om te horen! Dingen wegdoen = loslaten ís lastig. Ik ben er van overtuigd dat er veel meer mensen zijn die moeite met opruimen hebben. Jammer dat daar toch een soort van taboe op zit, terwijl er met eenvoudige opruimtechnieken veel terrein te winnen valt.

 3. Marjan schreef:

  Veel info! De theorie werd door Leni goed uitgelegd in praktische tips en aanwijzingen. De cursus is zeker handig als je niet weet waar je moet beginnen met opruimen.

 4. Titia schreef:

  De cursus heeft me veel bruikbare inzichten en praktische informatie opgeleverd. Alle behandelde onderwerpen krijg je stapsgewijs uitgewerkt op papier aangereikt, die je altijd weer opnieuw kunt gebruiken. Leni geeft de cursus op een prettige manier en is samen met de medecursisten een stimulans om een start te maken naar een opgeruimd huis. Wat daarnaast ook heel belangrijk is, is je eigen motivatie en doorzettingsvermogen. Ieder opgeruimd onderdeel in huis geeft voldoening, rust en overzicht.

 5. Leni schreef:

  Titia, dank je wel voor de feedback. Dat is inderdaad het idee: de cursus én de medecursisten vormen een stimulans om een start te maken met opruimen én ermee door te gaan. Ze versterken, als het ware, óók je motivatie en doorzettingsvermogen, op momenten dat je die even kwijt bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *