De Ontluikende Roos

the start is ...

… what stops most people. Deze uitspraak van Don Shula, voormalig American-footballcoach, las ik op de ‘365 dagen Flow’ kalender. De uitspraak raakte me in m’n opruimcoach hart. Want juist het starten vormt voor mensen die willen opruimen vaak een onoverkomelijke hindernis.

Starten met opruimen, wanneer het geen hobby van je is, is gewoon lastig. Je ziet op tegen het werk, de tijd die het vergt, het nemen van beslissingen. Je hebt eerdere pogingen gedaan die op een teleurstelling uitliepen. Of je bent begonnen maar het moest vandaag wel gelijk af en toen dat niet lukte, is het erbij gebleven. Of je bent een perfectionist…

verzoek tot starten
Wat voor mijn man en mij ieder jaar aan de deur klopt met een verzoek om te starten, is onze siertuin op Amateur Tuinders Vereniging Piccardthof, aan de rand van Groningen. Terwijl ik hals reikend naar het komende seizoen uitkijk, zie ik er tegelijkertijd tegenop, want ik weet vaak niet waar ik moet beginnen. Er is zoveel te doen! Maar dan, op een ochtend, hangt de belofte van een nieuwe lente in de lucht. Ik fiets naar de tuin. Haal diep adem. Pak een snoeischaar, bladhark en paardebloemsteker uit het schuurtje, stap de tuin in en ga door de knieën.

sleutel
De sleutel tot starten met het opruimproces in de tuin zit in dat ene moment waarin ik de lente proef. Een moment dat me als het ware laat ruiken aan het resultaat van de opruimactie: een tuin die weer volop kan groeien en bloeien. Een plek waar ik mag verblijven en weer tot mezelf kom.
Als het goed is, is je huis net zo’n plek. Is dat het niet, omdat je spullen de ruimte ingenomen hebben die eigenlijk aan jou toebehoort? En wil je het graag anders? Stel jezelf dan voor hoe je het graag zou willen hebben, proef en ruik eraan. Dit kan je de impuls geven om te starten.

besluit
Een oud Chinees gezegde luidt: ‘Een pad ontstaat door een eerste stap te zetten’. De eerste stap van een opruimproces is te besluiten om ervoor te gáán. Dan volgt de tweede: erkennen dat grondig opruimen en ordenen een proces is waarvoor je – net zoals ik in de tuin – bereid bent om door de knieën te gaan. Met het goede nieuws dat het, nadat je het opruimproces met alle benodigde stappen hebt doorlopen, daarna een kwestie van bijhouden wordt. En je een leefomgeving hebt gecreëerd waarin je ruimte en rust vindt!

plan globaal
Het plannen van een opruimproces is een hoofdstuk apart. Zeker in de tuin. Het gebeurt regelmatig dat ik me voorneem een bepaald gedeelte aan te pakken en vervolgens loopt het heel anders omdat het weer tegen zit. Maar ook bij het opruimen van je huis fietsen er waarschijnlijk allerlei dingen door je planning heen. Daarom: plan globaal, met het einddoel in het achterhoofd, en doe dan stukje bij beetje. Het succes van een opruimproces zit in de start en in het aanvaarden van alle stappen die erbij horen. Met een goede opruimmethode en geduld zullen er momenten komen waarin je om je heen kijkt en met blijde verwondering het resultaat aanschouwt!

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!

terug naar opruimprincipes