De Ontluikende Roos

terug naar de basis

Beren op de weg of andere obstakels zoals een gek virus dat een onverwacht grote invloed heeft op ons leven; een doel nastreven dat niet het resultaat geeft dat we hadden gehoopt. We kunnen ons ertegen verzetten, stug doorgaan en de kans lopen dat ‘leven’ omslaat in ‘overleven’. Terug naar de basis omdat omstandigheden in het leven ons hiertoe uitnodigen of zelfs dwingen: de keuze is aan ons. Ja, en hoe verbeeld je ’terug naar de basis’? Ik kwam uit bij een steen en een doosje.

De steen is een stukje van planeet aarde, ergens gedolven, daarna bewerkt tot een ovale vorm en gepolijst. De steen is letterlijk een deeltje van de grond onder onze voeten. Het besef dat de aarde ons draagt, raken we in moeilijke tijden gemakkelijk kwijt. Net als het begrip dat op de steen staat gegraveerd. In onzekere situaties voeren andere gevoelens vaak de boventoon. Het doosje kocht ik op een hobbymarkt. De maakster vertelde met veel enthousiasme over het papier en hoe ze het doosje in elkaar had gezet. Er sprak liefde, passie en zorg uit. Blijf die kwaliteiten maar eens trouw als het water je aan de lippen staat…

diep verlangen
Het audioverhaal gaat over twee mannen die hun geluk najagen aan de hand van een bekende formule. Ze doen er alles aan om hun doel te bereiken, maar de ingeslagen weg brengt niet wat ze ten diepste verlangen. De aanleiding om terug naar de basis te gaan is een ‘verlieservaring’: de moeder van een van de mannen overlijdt aan kanker. Dat een heftige verlieservaring (van gezondheid, werk, een dierbare) nodig is om het roer om te gooien, blijkt inherent aan ons mens-zijn. We zijn heel bedreven in het blijven volgen van het bekende pad – terwijl we vaak al wel aanvoelen dat het tijd is om een andere koers te gaan varen. Filosoof Epictetus zei daar lang geleden al wijze dingen over (zie onderaan deze pagina).

 

Wil je het audioverhaal liever lezen, klik dan op deze foto.

wijze woorden van Epictetus

  • ‘Er is slechts één weg naar geluk en dat is op te houden met je zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt.’
  • ‘Wat de mens in verwarring brengt zijn geen feiten, maar de meningen over de feiten.’
  • Je moet niet verlangen dat de dingen gebeuren zoals jij wilt dat ze gebeuren, maar je moet de dingen willen zoals ze gebeuren: dan zal je levensweg gelukkig zijn.’
  • ‘Niemand is vrij die niet zichzelf de baas is.

Bron: deze wijze woorden heb ik gevonden op de website van ‘De nieuwe stoa‘. Ze worden daar op een heldere manier toegelicht en onderbouwd.

Mocht je dingen herkennen, ben je geïnspireerd geraakt door het boek van de Minimalisten en ga je het lezen? Laat het weten in een reactie!

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!