De Ontluikende Roos

rust in hoofd en lijf creëren

Een druk hoofd en lijf kunnen maken dat het lastig is om aan een opruimklus te beginnen. Vanaf het moment dat ik wakker word, gonst m’n hoofd van bedrijvigheid over wat er die dag allemaal op het programma staat. Alsof m’n hersenen automatisch in racestand gaan staan.

Mijn dag begint met een serie huiselijke routines. Twee daarvan, heb ik gemerkt, helpen me om direct aan het begin van de dag even een stap op de plaats te doen en hoofd en lijf ter plekke een versnelling terug te laten schakelen. Daar heb ik vaak de rest van de dag baat bij.

kleine ademhalingsoefening
Ik begin met een kleine ademhalingsoefening, van ongeveer een minuut. Ik doe de oefening staand (de benen en voeten in een lijn onder de schouders). Maar je kunt er ook bij zitten. Om de voeten, wanneer je zit, te aarden is het raadzaam om ze naast elkaar op de vloer te plaatsen. Ik sluit de ogen omdat ik me dan beter kan focussen, maar je kunt je ogen ook openhouden en je blik op een punt in de verte laten rusten. Vervolgens ga ik met m’n aandacht naar m’n voeten en probeer te voelen hoe ze de vloer staan. Daarna adem ik vijf keer langzaam in en uit. Waarna ik rustig de ogen weer open. Het bijzondere van de ademhaling is dat je direct een verbinding tussen het hoofd en het lichaam maakt. En juist die verbinding raken we gemakkelijk kwijt.

kleine zintuigoefening
Na de ademhalingsoefening vul ik (zoveel mogelijk vanuit de zojuist verkregen rust) de waterkoker. Ondertussen maak ik mijn ontbijt. Ik zet een potje thee, schenk een kopje in en laat het enigszins afkoelen. Dan volgt de tweede oefening. Ik ga op een comfortabele stoel zitten en probeer zo bewust mogelijk te genieten van m’n eerste kopje thee. Met de inzet van alle zintuigen. Drink je bij voorkeur koffie, dan kan dat natuurlijk ook.

zo gaat het
Ik pak met aandacht het theekopje in de hand(en) en voel de warmte van de drank aan de buitenkant van het kopje. Ik snuif daarna langzaam de geur op van de drank, alsof ik mijn gehele lichaam ermee wilt vullen en adem rustig uit. Ik breng het kopje bedachtzaam naar de mond, druk de rand van het kopje tegen de lippen en observeer de warmte van de kop ditmaal met de lippen. Dan neem ik een slokje, houd de drank even in de mond, verspreid het vocht door de gehele mond en proef de thee heel bewust. Mocht je dit uitproberen, merk dan hoe speeksel zich vermengt met de drank en slik het vocht op je eigen tijd en tempo rustig door. Neem waar hoe het langs de keel naar beneden glijdt. Neem dan een tweede slokje enzovoort.

werking
Wat maakt dat het aandachtig drinken van een eerste kopje thee of koffie op de dag rust in hoofd en lijf creëert? Het mooie van onze zintuigen is dat ze werken als een focus, ze richten je aandacht. Zodra je bewust de zintuigen inzet, ben je in het moment zelf aanwezig. De stroom gedachten die het hoofd continu produceert, gaat gewoon door maar wordt door de zintuiglijke waarneming even naar achter geschoven. Dit geeft ruimte en rust in het hoofd en lijf. Omdat je bij het drinken van het kopje thee de zintuigen ook nog eens één voor één de kans biedt waar te nemen, versterk je het effect van de focus.

begrensd
Het mooie van deze aandachtsoefeningen – want dat zijn het – is dat er een limiet aan zit. De ademhalingsoefening is begrensd vanwege het aantal in- en uitademingen. De kleine thee-ceremonie is te overzien, heeft een begin en einde, vanwege het simpele feit dat het kopje op een gegeven ogenblik leeg is. Is het aandachtig drinken van de gehele inhoud van het kopje je teveel van het goede? Je kunt het ook opbouwen, de eerste dag een slokje, de volgende dag twee slokjes enzovoort. Of je drinkt iedere ochtend de eerste drie slokjes met aandacht. De precieze invulling is aan jou. Elk bewust gedronken slokje thee is meegenomen, want het schept even afstand tussen jou en je gedachtestroom. En herstelt de verbinding tussen hoofd en lichaam.

Natuurlijk kost het enige tijd om je de aandachtsoefeningen eigen te maken, jezelf ertoe te zetten om ze te doen. Maar heb je eenmaal de smaak te pakken: je kunt ze op ieder gewenst moment van de dag doen. Ze lenen zich uitstekend als voorbereiding op het beginnen aan een opruimklus. En als invulling van korte pauzes tijdens het opruimen.