De Ontluikende Roos

rust in het hoofd aan het begin van de dag

Wanneer ik wakker word, gonst m’n hoofd direct van bedrijvigheid over wat er die dag allemaal op het programma staat. Zelfs wanneer ik het rustig aan kan doen, lijkt het alsof mijn hersenen automatisch in racestand gaan staan. En ik ben vast niet de enige…

Meestal begint de dag met een serie huiselijke routines en een daarvan leent zich uitstekend om even een stap op de plaats te doen en het hoofd ter plekke een versnelling terug te laten schakelen: het bewust genieten van je eerste kopje thee of koffie – met de inzet van al je zintuigen.

Het inlassen van enkele minuten rust tijdens het opstarten van de dag begint op het moment waarop het drankje gedronken kan worden – je hebt het al ingeschonken, suiker en melk toegevoegd, en het drankje is voldoende afgekoeld. Zoek een fijne plek in huis en ga op een voor jou comfortabele stoel zitten.

zo gaat het
Pak met aandacht het koffie- of theekopje in de hand(en). Voel de warmte van de drank aan de buitenkant van het kopje. Snuif daarna langzaam de geur op van de drank, alsof je je gehele lichaam ermee wilt vullen. Adem rustig uit. Breng het kopje bedachtzaam naar de mond, druk de rand van het kopje tegen je lippen en observeer de warmte van de kop ditmaal met de lippen. Stijgt er nog damp uit het kopje omhoog? Neem dan een slokje, houd de drank even in de mond, verspreid het vocht door de gehele mond en proef de koffie of thee heel bewust. Merk hoe speeksel zich vermengt met de drank en slik het vocht op je eigen tijd en tempo rustig door. Neem waar hoe het langs de keel naar beneden glijdt. Neem dan een tweede slokje enzovoort.

werking
Wat maakt dat het aandachtig drinken van het eerste kopje thee of koffie op de dag rust in het hoofd creëert? Het mooie van onze zintuigen is dat ze werken als een focus, ze richten je aandacht. Zodra je bewust de zintuigen inzet, ben je in het moment zelf aanwezig. De doorgaande stroom gedachten die het hoofd produceert, gaat gewoon door maar wordt door de zintuiglijke waarneming even naar achter geschoven. Dit geeft ruimte en rust in het hoofd. Omdat je bij het drinken van het kopje koffie of thee de zintuigen ook nog eens één voor één de kans biedt waar te nemen, versterk je het effect van de focus.

duur
Het mooie van deze aandachtsoefening is dat er een limiet aan zit. Om de simpele reden dat het kopje op een gegeven ogenblik leeg is. Is het aandachtig drinken van de gehele inhoud van het kopje je teveel van het goede? Je kunt het ook opbouwen, de eerste dag een slokje, de volgende dag twee slokjes enzovoort. Of je drinkt iedere ochtend de eerste drie slokjes met aandacht. De precieze invulling is aan jou. Elk bewust gedronken slokje koffie of thee is meegenomen, want het schept even afstand tussen jou en je gedachtestroom. Heb je de smaak te pakken: je kunt dit ritueel (want dat wordt het wanneer je het vaker doet) natuurlijk ook op ieder gewenst moment van de dag doen.