De Ontluikende Roos

over een high tea in het schathuis en schatten in je huis

Een collega opruimcoach elders in het land vertelde dat ze af en toe een High tea met miniopruimworkshops organiseert. Wat een leuk idee! Zou dit in het Noorden ook te organiseren zijn? Even nagedacht en toen besloten: ja natuurlijk, waarom niet? De data waren zo geprikt: 20 oktober en 17 november, de juiste plek was snel gevonden…

… in een voormalige tuinmanswoning behorende bij Villa Gelria aan de Verlengde Hereweg 161 in Groningen. Daar zit sinds maart ‘Het Schathuis’, sociaal lunchcafé met een bijzondere missie. Een beetje verscholen achter een heg en platanen maar eenmaal voorbij de heg openbaart het gebouwtje zich in volle glorie. Hier gaat het op vrijdag 20 oktober en vrijdag 17 november gebeuren: twee gezellige middagen met heerlijke hartige- en zoete lekkernijen en nuttige opruimadviezen voor wie wil opruimen maar er moeilijk toe komt!

wat gaan we doen?
Bij aankomst, tussen 13.00 en 13.30 uur, heten de medewerkers van Het Schathuis je welkom en schenken zij een kopje koffie of thee. We beginnen met het verhaal achter Het Schathuis – hoe is het sociale lunchcafé ontstaan, en juist op die plek? Daarna volgt de eerste miniworkshop waarin je, aan de hand van een simpele en praktische methode, leert hoe je de leefruimtes in je huis in kaart brengt én de plekken in die ruimtes die je het meest op de nek zitten. Want dan weet je immers waar je kunt beginnen met opruimen! Na de workshop is het hoog tijd voor de High tea. De medewerkers van Het Schathuis voorzien ons van thee en lekkernijen. Voor de cafeïne liefhebbers is er natuurlijk een kopje koffie. De tweede en laatste workshop blijft nog even een verrassing. Een kleine hint: het gaat over een bekend gebruiksartikel en de manier waarop mensen dat inrichten en ordenen. De wijze waarop jij ‘het’ hebt ingericht, kan andere mensen op goeie ideeën brengen en zo inspireren we elkaar tijdens deze workshop. We eindigen rond 16.30 uur. De kosten van de middag bedragen € 24,50 per persoon. Kom je met z’n tweeën dan betalen jullie samen € 39 (dat is dus € 19,50 p.p.). Na dit verhaal zin gekregen om mee te doen? Stuur een mailtje naar info@deontluikenderoos.nl met vermelding van de datum van je voorkeur.

waarom het schathuis?
Naast hun missie – zie daarvoor de website – vooral omdat daar schatten van mensen werken! De medewerkers hebben allerlei verschillende achtergronden. Sommigen hebben ervaring in de horeca. Anderen leren het vak ter plekke. Dat is de reden dat het bestelde kopje koffie of thee soms even kan duren want een medewerker is dan bijvoorbeeld nog bezig met het leren bedienen van het koffiezetapparaat. Wat me vooral opvalt aan de ‘schatten’ in Het Schathuis is hun eigenheid. Wat ik daarmee bedoel is dat ik merk en voel dat de medewerkers op hun eigen manier zichzelf zijn. Dat is voor de gasten soms even wennen, want een medewerker reageert af en toe net even anders dan je gewend bent. Tegelijkertijd nodigen ze, met hun gedrag, de gasten uit om ook gewoon zichzelf te zijn. En dat iedereen ok is zoals hij/zij is. Deze manier van ‘zijn’ en acceptatie van de ander ontroert me omdat het best een kunst is om jezelf te zijn in de ‘buitenwereld’.

je eigen huis: ook een schathuis
Mijmerend over de naam ‘Schathuis’ dacht ik ineens: je eigen (huur- of koop)huis is in wezen ook een ‘schathuis’. Met schatten van mensen: je partner en kinderen waarmee je het huis deelt. Of huisdieren: schatten van katten, honden, hamsters, konijnen die voor hun bazen vaak van onschatbare waarde zijn. En dan heb je nog alle dingen waarmee je je huis hebt ingericht. Ongetwijfeld zitten daar ook schatten tussen. Schatten hoeven, wat mij betreft, niet alleen voorwerpen te zijn die veel geld hebben gekost. Mijn man en ik zijn een heel aantal schatten in ons huis bij toeval tegengekomen in kringloopwinkels of op vlooienmarkten. Het roze boodschappentasje bijvoorbeeld, voor een euro op de kop getikt tijdens een Koninginnedag. Het staat te pronken in de huiskamer, en als ik ermee op stap ga, word ik helemaal vrolijk. Of lieve cadeautjes van vrienden of familie: een theepotje met rozen dat ik van mijn Engelse zwager kreeg. Ontelbare kopjes thee heeft het geschonken en wat is het me dierbaar!

genieten
Zo stel ik me voor dat iedereen voorwerpen in huis heeft die een mooi plekje hebben vanwege hun bijzondere waarde. Soms merk ik bij klanten dat hun schatten een beetje verscholen staan – denk aan Het Schathuis en de heg – achter een veelheid van spullen. Spullen die in de loop van de tijd zijn verzameld, inboedels uit erfenissen die in huis terecht zijn gekomen. In zo’n geval helpt selecteren en ordenen, zodat de schatten in huis weer hun plek mogen innemen en je volop kunt genieten van hun uitstraling. Terug naar de aanleiding van dit verhaal: de High tea met miniopruimworkshops. Voor diegenen die meedoen: een inspirerende middag toegewenst en geniet van het lekkers en de schatten van het sociale lunchcafé!

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!

terug naar opruimtips en -trucs