De Ontluikende Roos

opruimhulp uit onverwachte hoek

Als er een opruim-toverfee bestond die je wensen in vervulling laat gaan, dan wist ik het wel. Doe mij maar een secretaresse en een wasvrouw!

Een wasvrouw (of -man) die de immer aanzwellende hoop beddengoed, handdoeken en kleding wekelijks onder de hoede neemt, zodat ik het schoon, gevouwen en waar nodig gestreken zo de kasten in kan schuiven. Oh, ik zie het helemaal voor me! En dan ook nog graag een secretaresse (of -ris) die m’n paperassen netjes sorteert, rubriceert en opbergt in ordelijke ordners en hangmapsystemen. Zodat de stapel papieren die altijd op de printer ligt voorgoed tot het verleden behoort. Inclusief de ergernis bij de dagelijkse aanblik.

terugkerende klussen
Oh opruimtoverfee, ik zou u eeuwig dankbaar zijn! Maar helaas, u bestaat alleen in mijn dromen. En als ik eerlijk ben overdrijf ik schromelijk want zoveel was produceren mijn man en ik helemaal niet. En met de paperassen zou ik me er alleen maar tegenaan gaan bemoeien: nee joh, dat A4tje hoort op die stapel…

Het feit blijft dat ik iedere keer op zie tegen deze terugkerende klussen… Kunstcriticus Merel Bem presenteert een aantal tips uit een onverwachte hoek!

dagelijks leven
Bem blijkt in de kunst allerlei aanknopingspunten te vinden die haar ondersteuning bieden in het dagelijks leven. Haar boek ‘Doorkijken‘ staat vol verhalen over kunstwerken die ze op een voor mij geheel nieuwe wijze beschouwt, en op een verrassende manier weet te linken aan haar leven. Tijdens het huishouden, bij de opvoeding, terwijl ze wacht voor een rood stoplicht, roept Bem in gedachten een beeld op van een kunstwerk, soms met performende kunstenaar die haar in de betreffende situatie bijstaat de klus aan te pakken en te klaren.

gedeelte smart
Staat ze bijvoorbeeld ’s avonds met ogen die naar slaap verlangen de natte was op een rek te hangen, dan verschijnt voor haar geestesoog Louise Bourgeois. Deze Franse kunstenares ontwierp een kunstwerk ‘Untitled’ (1996) dat bestaat uit een soort kapstok van metaal met dierlijke botten als knaapjes, waaraan allerlei kledingstukken hangen. Bem ‘ziet’ de kunstenares naast haar staan, terwijl ze gezusterlijk ieder hun was ophangen. En a la ‘gedeelde smart is halve smart’, voelt het doen van deze huishoudelijke klus ineens een stuk minder saai. Verleent het kunstwerk zelfs een zweem van schoonheid aan de alledaagse activiteit.

hulp van een kunstwerk?

Geïnspireerd door de verhalen in het boek ben ik bij mezelf nagegaan of er kunstwerken zijn die ikzelf kan inzetten om opruim- en huishoudelijke klussen te veraangenamen. Eerlijk gezegd kostte het wat tijd om aan het idee te wennen. Je haalt – in gedachten – het kunstwerk van een muur in het museum, je neemt het mee naar huis en maakt het deelgenoot van je leven. Eenmaal ‘gesettled’, roep je de hulp van het kunstwerk in. Gaat het echt zo gemakkelijk?

uitproberen waard …
Het is de moeite van het uitproberen waard. In mijn hoofd duikt een schilderij van Vincent van Gogh op dat ik al jaren bewonder: een vogel die boven een korenveld zweeft. Lange tijd dacht men dat dit een leeuwerik was maar sinds grondige inspectie kijken we nu naar een patrijs. Oh, de schoonheid van een ouderwets korenveld, de zonnige kleur met stippeltjes rood en blauw van klaprozen en korenbloemen! En de vrijheid van de vogel! Als ik dit schilderij nu eens in gedachten neem wanneer de moed me – bij de aanblik van de was – in de schoenen zakt?

… met de was
De wasmachine met de volle wasmand er bovenop. Ik haal diep adem, sluit de ogen en zie het korenveld voor me, neem het beeld met al mijn zintuigen waar. Ik voel me gelukkig, vrij en zorgeloos. Dan probeer ik me in de vogel te verplaatsen en bekijk het korenveld van boven. Ik open m’n ogen en begin rustig de was te sorteren. De sfeer waarin ik dit doe, verschilt duidelijk van wat ik gewend ben. Lichter en met meer aandacht, alsof de kledingstukken die ik oppak bloemen zijn die ik voorzichtig in mijn handen neem. Wanneer de wasmachine klaar is, herhaal ik hetzelfde ritueel en het lukt me om het ophangen van de was ook op een lichtere, geduldigere en liefdevollere manier te doen.

kracht van verbeelding
Het is geen onbekend gegeven, maar het blijft bijzonder hoe het simpel oproepen van een beeld andere gevoelens en ander gedrag teweeg kan brengen. Bijzonder is ook dat dit proces zich volledig in jezelf afspeelt. Wat biedt onze innerlijke verbeeldingskracht ons eigenlijk een geweldige mogelijkheid om steeds meer zélf de regisseur te worden in ons huis(houden). En ieder kunstwerk dat je raakt, ontroert, staat je daarbij ter beschikking… Merel, dank je wel voor je inspirerende idee om kunst welkom te heten en je te laten ondersteunen in het dagelijks leven. Binnenkort ga ik het uitproberen bij m’n stapel paperassen!

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!