de keuze is aan jou!
Wanneer mensen horen van de opruim-
ondersteuning, roept men regelmatig: “Leuk zeg, ik weet zo een paar mensen waar je goed werk zou kunnen verrichten!” Er ontstaat dan een gesprekje waarin blijkt dat diegene zélf last heeft van de hoeveelheid spullen in het huis van een familielid, vriend(in) of collega… Wanneer ik vraag of de persoon in kwestie een probleem ervaart, volgt een kleine stilte… “nou nee, het lijkt van niet“. Conclusie: iemand kan perfect tevreden zijn met haar of zijn hoeveelheid spullen, terwijl dat voor jou of mij nagenoeg onbegrijpelijk is. En hier stuiten we op een belangrijk opruimbasisprincipe:
de eigenaar van de spullen. Díé kiest ervoor om op te ruimen (of niet).
uitgestelde beslissingen
Zo simpel is het, en tegelijk is dat ook wat velen van ons lastig vinden: keuze maken, beslissingen nemen. In de praktijk blijkt dat het bij een deel van de spullen in huis om zogenaamde ‘uitgestelde beslissingen’ gaat. Denk maar aan dingen die we hebben gekocht omdat we twee voor de prijs van één konden krijgen, terwijl we er eigenlijk maar eentje gebruiken. Spullen die er leuk uitzagen in de winkel maar achteraf toch niet echt bij de kleuren van het huis passen. Een aanschaf van iets dat bij nader inzien al achter in een kast lag. Het zijn allemaal voorbeelden van uitgestelde beslissingen.
genoeg gezocht?!
Wanneer je genoeg ruimte in je huis hebt en de spullen je niet in de weg zitten, is er niets aan de hand. Er kunnen echter plekken in huis ontstaan die de neiging hebben om ‘dicht te groeien’. Een tafel is typisch zo’n plek die ongemerkt vol kan lopen. Je merkt dat je regelmatig op zoek bent naar dingen die ergens onderop blijken te liggen en dat je humeur daar niet bepaald beter van wordt. Je hebt bijvoorbeeld nú een schaar nodig en uiteindelijk pluk je hem onder een stapel papieren op de eettafel vandaan. Hé, daar ligt ie, hoe komt ie daar nou? Je bent het wel gewend dat je tijd kwijt bent met zoeken, maar het is eigenlijk ook wel jammer van de tijd… Komt er een punt waarop het genoeg is, dat je je realiseert dat de spullen het voor het zeggen hebben in je huis in plaats van dat jij de regie voert? Dan ben jij de enige aangewezen persoon die knopen kan doorhakken: Ok, ik wil dit graag anders. Ik neem het besluit dat ik ga opruimen, spullen ga ordenen, kijken of ze nog een doel dienen of is het tijd om een andere bestemming voor deze spullen te bedenken.
ja!
Wanneer je echt ‘ja’ zegt dan gaat er iets in beweging komen van binnen en van buiten. Je komt zelf in actie omdat het nu menens is en je aan de slag gaat. Het kan zijn dat je onverwachte hulptroepen op je pad ontmoet. Mensen die je goeie tips aan de hand doen. Je vindt ineens precies het opruimboek in de bibliotheek, boekenwinkel of bij een kennis thuis met praktische aanwijzingen waar je iets mee kan. Deze opruimboeken zijn iedere keer dat ik ze open sla weer een inspiratiebron voor mij: ‘Aan de slag met de huishoudcoach’ van Els Jacobs en ‘Opgeruimd’ en ‘Spark joy’ van Marie Kondo. Misschien vind je een buddy die je aanmoedigt in het nemen van beslissingen. Of geef je jezelf een opruimcoach cadeau. Deze helpt je op weg door samen in kaart te brengen waar je kunt beginnen – dit is een vraag waar veel mensen tegenaan lopen. Daarna krijg je eenvoudige methodes aangereikt waarmee je gaat oefenen. Het succes ligt in het doen van kleine stappen. Na een paar keer oefenen ga je ervaren dat sorteren en ordenen echt veel gemakkelijker wordt. Zodat je met vertrouwen de klus zelf verder klaart!
Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.
Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!