De Ontluikende Roos

in de opruimstand

hoe zet je jezelf in de ‘opruimstand’?

Herkenning bij deze vraag? Want als het zo eenvoudig was, ging iedereen fluitend aan het opruimen. Veel mensen geven aan dat opruimen bepaald geen hobby van ze is en dan ligt uitstelgedrag op de loer, loopt de achterstand verder op, waardoor het nog minder aantrekkelijk wordt om eraan te beginnen… Als we nou een vinger achter die weerstand – want dat is het – konden krijgen dan werd het leven een stuk lichter. Laat een boekje van Martine Bijl nu een inspiratiebron voor me zijn!

Het gaat om haar bundel ‘Hindergroen’, met daarin veertig verhaaltjes over haar jeugd, haar ouders, haar liefde voor tuinieren en nog veel meer. Martine’s beschrijvingen van de situaties en personages vond ik heel grappig. Ik barstte tijdens het lezen af en toe spontaan in lachen uit. De titel, waarschijnlijk uit het creatieve brein van Martine ontsproten, en de betekenis ervan, wordt toegelicht op de achterkant van het boekje: ‘Martine schrijft in de in- en uitleiding over het proces van haar herstel na een hersenbloeding, een onverwachte explosie van ‘hindergroen’.’

een naam geven
Over weerstand is veel geschreven. En het laatste is er nog lang niet over gezegd. Een van de dingen die kan helpen, is het beestje een naam geven. Martine ondervond weerstand in haar hoofd en lijf door de hersenbloeding, en besloot: ik noem jou ‘hindergroen’. Hoe zou het zijn als ik mijn opruimweerstand zou vernoemen? Toegegeven, mijn weerstand zou tenminste ‘hindergroen en geel’ gaan heten want ik erger me af en toe g en g aan mezelf voordat ik eindelijk begin, en soms is het zelfs rood… Ik kan de kleuren ook bij Martine laten en voortborduren op het woord ‘hinder’ want dat is de weerstand zeker.

schot in de roos
Al zoekend naar woorden die er min of meer op rijmen, kwam ik uit bij ‘hinder splinder’ dat uiteindelijk ‘hindersplinter’ werd. Dat bleek een schot in de roos. Zo’n splinter die je aandacht opeist en je afleidt van datgene wat je eigenlijk van plan bent. En voor je het weet ben je alleen maar met die splinter bezig terwijl je weet dat ie daar rustig nog een tijdje kan zitten. Met dat beeld, daar kon ik wat mee. Het feit dat ze (het is een ‘zij’) nu een naam en een beeld heeft, blijkt inderdaad te helpen. Wanneer ik haar nu voel opkomen, praat ik even met haar. Stel haar gerust, geef haar erkenning en ruimte: ja, ik voel je, ik weet dat je er bent, laat maar weten wanneer je klaar bent voor de opruimklus. Grappig en gek genoeg werkt dit, want even later kan ik aan de klus beginnen.

met een glimlach
Terwijl ik Hindersplinter de tijd geef, lees ik ondertussen een paar verhaaltjes in Martine’s boekje. Hindersplinter vergeet haar weerstand zelfs een beetje en beiden komen we in een blije stemming waardoor de opruim- of schoonmaakklussen met een glimlach worden geklaard. In de pauze of na afloop lezen we nog enkele verhaaltjes. Toen het boekje uit was, had ik de behoefte Martine Bijl te laten weten hoezeer haar verhalen mij hadden gesteund, en heb ik haar netjes gevraagd of ik haar boek mocht promoten in ‘la vie en rose‘. Ik heb een mail aan haar gericht en haar uitgever, Atlascontact, gevraagd de mail aan haar door te sturen. Ik heb zelfs de stoute schoenen aangetrokken en Martine gevraagd om een opruimtip: “Iets dat voor u, te midden van dagelijks (N.A.)H.indergroen, nu vanzelfsprekend is maar een ander mens nieuwe inzichten kan geven.” Ik kreeg een alleraardigste mail terug van iemand van de afdeling PR & marketing fictie:

Bedankt voor uw leuke bericht voor Martine Bijl. Ik moet u helaas mededelen dat Martine herstellende is van een hersenbloeding en op dit moment geen verzoeken ontvangt.

U mag natuurlijk wel het boek aanbevelen in uw nieuwsbrief. Ik stel ook graag een exemplaar van Hindergroen voor u beschikbaar die u weg kan geven aan een van de lezers van uw nieuwsbrief. Als u hier interesse in hebt kunt u t.z.t. de gegevens van de gekozen lezer naar mij mailen, dan zorg ik ervoor dat het boek bij diegene terechtkomt!

Met vriendelijke groeten,
uitgeverij atlas contact

boekje als attentie
En dat was de aanleiding om twee boekjes van Martine onder de lezers en lezeressen van ‘la vie en rose‘ te verloten voor een hoe-zet-je-jezelf-in-de-opruimstand tip, want er zijn vast veel meer manieren om jezelf tot opruimen te bewegen!

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!

terug naar opruimtips en -trucs