De Ontluikende Roos

ik heb de tijd!

Als ik een wens kon doen, dan zou ik vragen om een paar extra dagen in de week. Want ik kom regelmatig tijd tekort. Paul Loomans schreef er een boekje over, getiteld ‘Ik heb de tijd’. Hoe krijgt hij dat voor elkaar?

Ik schafte het boekje aan en kwam een aanpak tegen die de moeite van het uitproberen waard bleek. Voor mijzelf, maar ook voor mijn vakgebied want timemanagement kan een onderdeel zijn van de opruimondersteuning. Het plezierige van de invalshoek die Loomans kiest, is dat hij geen oordeel heeft over de hoeveelheid activiteiten waarmee de lezer zijn/haar leven vult. Ik vond het een verademing dat adviezen als ‘waarom zoveel noten op je zang?’ of ‘ga minder doen!’ achterwege blijven. Hij heeft een ander vertrekpunt. Zijn pleidooi is: doe de dingen vanuit rúst. En over hóe je dat doet, daar heeft hij een handleiding voor bedacht die uit zeven stappen bestaat.

bekend én nieuw en inspirerend
Sommige aanwijzingen in het boekje waren me al bekend. Zoals: ‘doe één ding tegelijk, en zie dat als je hoofdtaak van dat moment’. Met andere woorden, láát het multitasken. Dit komt overeen met onderzoeken waaruit blijkt dat de hersenen dit inderdaad gewoon niet kunnen. En ook al denk je zelf dat het wél werkt, je hoofd wordt er bepaald niet rustiger van. Dat laatste herken ik. Wat nieuw en inspirerend was, is het feit dat Loomans gebruikmaakt van zijn intuïtie. Als je die leert inzetten, heeft hij ontdekt, kan het een geweldige ondersteuning voor je worden: ‘Een betere manager dan mijn verstand, gevoeliger, flexibeler, dieper, die me helpt bij het beheren van mijn agenda, bijdraagt aan de kwaliteit van mijn werk én goed is voor mijn innerlijk welzijn’, aldus Loomans.

een stap verder
Natuurlijk gebruik (ook) ik mijn intuïtie. Ik ondervind vooral de waarde van mijn intuïtie in situaties waarin me onverwacht iets te binnen schiet dat ik dreigde te vergeten. Maar Loomans gaat een stap verder. Hij zegt dat wanneer je leert koersen op je intuïtie, je steeds minder papieren of digitale to do lijstjes op hoeft te stellen. En dat is een spannende aanname! De lijstjes met alles wat we moeten doen, en die we zo gewend zijn te maken, komen tot stand in samenspraak met het hoofd. Om de boel goed te regelen, bedient het hoofd zich van controle en overzicht, de typische ‘management tools’ van het hoofd. Ga je je intuïtie aanstellen als managementassistent, dan werk je vanuit vertrouwen, legt Loomans uit. En, dacht ik direct, dan wordt het echt spannend… voor het hoofd.

fundamentele stap
Gelukkig hoef je van Loomans niet gelijk in het diepe te springen. Hij legt de zeven stappen van zijn methode op een rustige en begrijpelijke manier uit. De voor mij meest fundamentele stap die hij beschrijft, is dat je met iedere activiteit of taak een ‘relatie’ aangaat. In de praktijk betekent dit dat je een moment stilstaat, en jezelf letterlijk voorstelt, oftewel visualiseert, wat er allemaal bij de betreffende taak of activiteit komt kijken. Je maakt bij wijze van spreken een innerlijke filmpje van de diverse onderdelen. Is iemand jarig en wil je een verjaardagskaart sturen, dan zie je jezelf naar een winkel gaan, een kaart uitzoeken, een postzegel kopen, de kaart schrijven en op de bus doen. Zou je graag je kledingkast opschonen, kijken welke kleding je wilt behouden en wat er weg kan, dan stel je je deze taak van A tot Z met bijbehorende beelden voor. Of zijn de douchetegels toe aan een schoonmaakbeurt, zie dan jezelf een emmer water klaarmaken, een schuurspons en schoonmaakmiddel pakken, naar de badkamer lopen, de deur openen, en aan de slag gaan.

intuïtie kijkt met je mee
Loomans benadrukt dat het ‘aangaan van een band’ met de te verrichten taak of activiteit en het visualiseren ervan de voorwaarden zijn om je intuïtie in te (gaan) zetten voor je timemanagement. De intuïtie slaat je ‘commitment’ en de bijbehorende beelden op en brengt de klus, op een later tijdstip, door middel van je gevoel onder je aandacht. Het klinkt allemaal leuk en aardig: intuïtief kiezen wat je gaat doen, maar doe je dan niet vooral de dingen die je leuk vindt en laat je de vervelende karweitjes liggen, vragen Loomans’ cursisten hem vaak. Maar, heeft hij ontdekt, de intuïtie houdt zich niet bezig met leuke of vervelende taken, maar richt zich op de vraag of de taak in je leeft en of je je ermee verbindt. Belangrijk is dat je lastige klussen niet (langer) inwendig afwijst maar erkent dat ze op je lijstje staan. Breng je ze vervolgens in bij je intuïtie op de manier die door de intuïtie herkend wordt, zegt Loomans, dan zal je gevoel de klus aan je presenteren op een moment dat precies juist is. De intuïtie kijkt namelijk over je schouder mee naar de omstandigheden in jezelf: afhankelijk van de hoeveelheid tijd en energie die je op dat moment hebt, kies je intuïtief de juiste klus.

‘tijdsurfen’
Voor Loomans was de intuïtie vroeger iets vaags. Maar die tijd is voorbij. Hij heeft de methode die hij heeft ontwikkeld inmiddels zo in de vingers dat hij spreekt van ‘surfen op de golven van de tijd’, waarbij hij een rustig en kalm vertrouwen heeft in zijn intuïtie, die hem op het juiste moment van informatie voorziet over de taken die er liggen. De methode werkt zowel voor vrouwen als voor mannen. Het bijhouden van lijstjes is niet meer nodig. Alleen tijdens extreme drukte maakt hij nog een lijstje, dat fungeert als double check.
Ik ben me de methode stukje bij beetje aan het eigen maken. Dat kost tijd omdat het een hele andere manier is van omgaan met het plannen van taken en activiteiten. Maar volgens mij is deze investering zeker de moeite waard, omdat ik op termijn steeds meer mag samenwerken met mijn intuïtie, en mijn hoofd kan gaan ruiken aan hoe het is om (eerst af en toe en gaandeweg steeds meer) achterover te leunen en te ervaren hoe fijn het is om taken en activiteiten vanuit rust te kunnen doen. En dat zónder extra dagen in de week…

Meer informatie over het boekje vind je hier.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!

terug naar boekentips