De Ontluikende Roos

de focus op dierbaar

Detail van dierbare kast

Bij opruimen denken mensen vaak dat het er vooral om gaat zoveel mogelijk spullen weg te doen. Jammer en, in mijn ogen, een misverstand dat juist eerder ontmoedigt. Zeker als je loslaten lastig vindt.

Het gaat, wat mij betreft, bij opruimen juist om te bepalen welke spullen bij je leven horen, eerst en vooral omdat je van ze hóudt. En in tweede instantie omdat ze je functioneel of praktisch ondersteunen in het dagelijks leven.

ongewone tip
Vanuit die gedachte geef ik mensen die mijn hulp inroepen soms een wat ongewone tip om het opruimproces mee te beginnen: richt je blik eerst eens op de díérbare dingen in huis. Het kan zijn dat ze ondergesneeuwd zijn door andere aanwezige spullen, maar ga maar schatgraven in je huis. Waarbij de voorwerpen natuurlijk een financiële waarde kunnen vertegenwoordigen, maar vooral ook een emotionele waarde hebben.

liefdevol omringd
Ik hoop dan dat mensen zich gaandeweg omringd gaan voelen door de spullen die veel voor hen betekenen. En een soort van liefdevolle omarming kunnen gewaarworden. Plús de geluksmomentjes mogen ervaren wanneer ze af en toe even stilstaan bij hun dierbare voorwerpen.
Spullen van minder betekenis – want het onderscheid kun je na verloop van tijd ervaren – komen dan letterlijk in een ander daglicht te staan. Eenmaal op dat punt aangeland – en de tijd die dat vergt verschilt natuurlijk per persoon – heb je kans dat het opruimen van spullen die overbodig zijn geworden, soepeler verloopt dan voorheen gedacht.

rubriek
Een rubriek in de zaterdagse bijlage ‘Wonen & Co’ van het Dagblad van het Noorden doet precies dát: focussen op wat dierbaar is. Zó dierbaar dat je weet: ‘Dit mag nooit meer weg’ en dat verklaart de titel van de rubriek. Iedere week presenteert een lezer(es) een voorwerp, groot of klein, dat ‘nooit meer weg mag’. Een tafel of stoel, een vitrinekast met inhoud, een servies of andere brocante. Zelfs een opgezette vogel kwam langs. Stuk voor stuk objecten van dierbare betekenis voor de eigenaren en waar verhalen achter schuil gaan. Ik geniet enorm van de rubriek omdat de liefde en passie voor de voorwerpen er vanaf spat en ik me plaatsvervangend blij ga voelen.

stabiele aanwezigheid
Geïnspireerd door de rubriek ben ik weer eens gaan rondkijken in mijn eigen huis. Ik heb een aantal dierbare spullen. Van verschillende afmetingen. Maar eentje steekt er letterlijk met kop en schouders bovenuit: de archiefkast van opa. Nadat opa was overleden, en oma hem een paar jaar later achterna ging, viel de kast mij ten deel. De archiefkast is al heel wat jaren een stabiele aanwezigheid in mijn huis en mijn leven en ik stel me voor dat opa me ergens op de achtergrond liefdevol toeknikt.

luxe
Op mijn email naar de redactie van Wonen & Co kreeg ik al snel een reactie en een afspraak voor een interview en een foto. Ik vond het bijzonder om de kast te laten zien en het verhaal over opa te vertellen en wat hij voor mij betekent. Opa werd tegen wil en dank ondernemer omdat hij de winkel van zijn vader moest overnemen. Hij heeft zelf altijd tegen zijn kinderen gezegd dat zij vooral moesten gaan doen waar hun belangstelling en passie lag. Ook ík heb die luxe. En de genen van opa waarvan ook een deel aan mij is doorgegeven, ondersteunen mij in mijn zelfstandig ondernemerschap! Klik op onderstaande foto en je komt terecht in het artikel.

heel blij met opa’s archiefkast

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!