De Ontluikende Roos

een pondje innerlijke motivatie graag!

Oh, wat kan een mens soms dralen en om de hete brei heen draaien. Al een aantal keer heb ik bedacht dat mijn archief aan een opschoonbeurt toe is. Maar ach, het kan nog wel even wachten, andere dingen hebben meer prioriteit… Tot ik een punt bereik dat ik er helemaal klaar mee ben.

Klaar met het uitpuilende archief én met m’n eigen uitstelgedrag. Ja, want ook ik heb last van ‘Ik heb nu geen zin, geen puf, ik doe het morgen wel’. En vervolgens verandert morgen in overmorgen in volgende week enzovoort. Tot een moment aanbreekt van een vurig ‘en-nu-is-het-klaar!’, ik ben m’n uitstelgedrag zat.

vuur
Tegenwoordig maak ik gebruik van dit ‘nu-is-het-genoeg’ moment dat als een gedachte met bijbehorend gevoel woest in mij omhoog schiet als een lava spuwende vulkaan. Ik schuif de vermanende zinnen aan de kant die mijn innerlijke criticus tegen me roept (waarom duurt het toch zo lang voordat je begint?) en ga aan de slag. Ik pak achterstallige administratie en het overlopende archief aan. En als ik nog wat vuur over heb, ruim ik rondslingerende spullen op, breng glaswerk en oud papier weg.

voldoening
Het heeft wat voeten in de aarde om mezelf in dit soort situaties in beweging te krijgen. Volgens mij heeft het onder andere te maken met het fenomeen ‘innerlijke motivatie’. Het is één ding om je te houden aan afspraken die je met de buitenwereld, je werk, je familie, je vrienden, maakt. Het is wezenlijk anders om (opruim)afspraken met jezelf te maken, en die na te komen. Zeker als het zaken betreft die je lastig vindt en die toch aandacht behoeven. Maar als het – in mijn geval – lukt om de opruimklussen te klaren, dan is de voldoening groot!

‘perifeer’
Het loont de moeite om te onderzoeken hoe je eigen innerlijke motivatie werkt. In onze maatschappij, cultuur en opvoeding leren we vooral ‘perifere’ motivatie aan. Deze bestaat uit externe, zichtbare en onzichtbare afspraken die we maken met de buitenwereld. In het gezin zijn er bijvoorbeeld afspraken in de vorm van regels over slaaptijden en etenstijden. Er zijn normen over gezonde levensstijlen. Je leert als kind dat je op tijd op school moet zijn. Later eenmaal aan het werk ga je akkoord met een vergelijkbare afspraak rond je werktijden. Natuurlijk zijn deze afspraken onontbeerlijk in het leven omdat we onze omgeving met veel mensen delen. Het is fijn dat er verkeersregels en sociale gedragsregels zijn die zorgen dat we respectvol met elkaar omgaan.

waar sta jij?
Maar waar sta jij, als het om innerlijke normen en besluiten gaat? Wat is jouw standaard van een opgeruimd huis? Wanneer kom jij in beweging omdat je er helemaal klaar mee bent? En waarom op dat punt, en niet eerder of later? Ik herinner me de reactie van mijn oma in mijn jeugd als ik zat te foeteren op een opgedragen klusje dat me veel te lang duurde: “Dan ga je maar naar de kruidenier en koop je daar een pond geduld!” Bij welke innerlijke winkel neem jij je pondjes geduld af, je vuur, je doorzettingsvermogen, je ‘ik-ga-er-voor’? Wat de antwoorden en jouw manieren ook zijn, ze helpen je om met minder weerstand, geduw en getrek aan de slag te gaan. En – sprekend uit eigen ervaring – wat is het fijn om gewoon iets te gaan dóen, met plezier, zonder gedraal en gedraai…

tegeltje
Het tegeltje met ‘Ben er helemaal klaar mee’ prijkt op de voorkant van een folder van vriendin Inge Knoope. Zij biedt ondernemers die nieuwe manieren van sociaal ondernemen willen onderzoeken de mogelijkheid om deel te nemen aan een ontwikkelgroep waarin ruimte is voor verdieping en onderlinge support. Inge, dank dat ik het tegeltje mocht opnemen in La vie! Meer over Inge lezen? Hierbij een link naar haar website.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!