De Ontluikende Roos

een goede bestemming

Het is geweldig dat er tegenwoordig allerlei goede doelen zijn waardoor je overtollige spullen terecht kunnen komen bij mensen die er baat bij hebben. De bekendste zijn de kringloopwinkels maar er komen nog steeds nieuwe initiatieven bij.

weggeefkasten en meer
Een Groningse ‘stadjer’ kwam in 2014 op het idee van een ‘weggeefkast’. Spullen die je niet meer nodig hebt, plaats je in de kast. Inmiddels staan er al meer dan twintig verdeeld over de stad! Kijk en hoor hoe het tot stand kwam.
In het straatbeeld zie je steeds meer ‘boekenbiebs’ verschijnen, initiatieven van buurtbewoners. Je kunt er boeken in kwijt of er uit meenemen. Je overtollige spullen gratis aanbieden, is digitaal ook mogelijk, en wel via www.weggeefhoek.net.

babyspullen
Zijn je kinderen de baby-leeftijd voorbij en ben je van plan de kledingkast van zoon of dochter flink op te ruimen? Dan zijn er mooie initiatieven waar de babykleertjes en accessoires van harte welkom zijn. In Groningen en Heereveen bijvoorbeeld, maar er is vast ook elders iets vergelijkbaars, zit een Kraambank. Opgezet uit duurzaamheids- overwegingen door Isis Kraamzorg, die hiermee ‘gezinnen helpt en babyspullen een tweede kans biedt’, aldus de informatie die op hun website valt te lezen.

gered gereedschap
Heb je nog goed maar overtollig gereedschap, bijvoorbeeld uit de schuur van het ouderlijk huis? Daar kun je mee terecht bij Gered Gereedschap. Het wordt daar opgeknapt en naar projecten in ontwikkelingslanden gestuurd waar gereedschap schaars of onbetaalbaar is. Ik heb jarenlang in de Groningse werkplaats vrijwilligerswerk gedaan. Het gaf veel voldoening om iets te kunnen bijdragen aan een mooi doel: met het opgeknapte gereedschap kunnen minderbedeelde mensen in hun eigen levensonderhoud voorzien.

uitje
Tot slot nog even de kringloopwinkels. Ik vind het heerlijk om er op m’n gemak rond te snuffelen. Natuurlijk heb ik alles al, en probeer ik heel kritisch te zijn met m’n aankopen. Af en toe vind ik een leuk cadeautje of iets anders dat toch van pas blijkt te komen. Een echt uitje is een bezoek aan Kringloop Zwolle. Prachtige ‘displays’ en een leuk cafeetje met heerlijke versnaperingen, enne… de schilderijen aan de wand, de stoelen en tafels zijn gewoon te koop.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!

terug naar opruimtips en -trucs