De Ontluikende Roos

decemberstress, vijf tips

In de winkels ligt het Sinkerklaaslekkers al klaar. Folders bieden alle mogelijke ideeën voor Sint- en Kerstcadeaus. Kerstafdelingen bij de tuincentra en bouwmarkten schitteren je tegemoet. Kerstdiners of –trips: nu boeken! Allemaal voor een perfecte Sinterklaas, Kerst, en Oud & Nieuw. Hoe houd jij het hoofd rustig bij het maken van keuzes? Vijf tips.

tip 1: stel jezelf de vraag hoe jíj de feestdagen graag zou willen invullen.
In alles wat op je afkomt uit de buitenwereld bestaat de kans dat je kwijtraakt wat jíj graag wilt. Gun jezelf daarom een moment met een kop koffie of thee, daal af naar je hart en zie wat er boven komt drijven. Vind je dit lastig, ga dan terug in de tijd en kijk wat je als kind leuk vond. Wat je toen graag deed, blijkt vaak nu nog van toepassing. Ondertussen herinnert je hoofd je misschien aan de verplichtingen jegens andere huisgenoten en/of familie. Maar als het je lukt om ‘alles-wat-moet’ even te parkeren en je wensen duidelijk te krijgen, ben je een stap dichterbij om er eentje te realiseren. Op die manier beperk je de decemberstress die ontstaat wanneer alle mogelijkheden die de buitenwereld je voorhoudt, over je heen tuimelen.

Ik kies er bewust voor om de folders in deze tijd van het jaar links te laten liggen. Ik vraag mijn nabijen simpelweg naar hun wensen.

Wat mijn eigen wensen betreft: als kind keek ik met verlangen uit naar het optuigen van de kerstboom, het tevoorschijn halen van de kerstversiering, we hadden een trompetje dat geluid maakte! Na al die jaren kijk ik nog steeds uit naar het moment dat ik de kerstspullen uit de kast ga halen om een kerststuk te versieren.

tip 2: wees trouw aan je ‘eigen maat’.
Bij wijze van spreken: lopen in te kleine schoenen geeft stress maar ook lopen in te grote schoenen! Vertaald naar de feestdagen: stem de viering van Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw af op de hoeveelheid energie en tijd die je hebt. Je kunt bij alle drie breed uitpakken als je energie voor tien hebt. Is je tijd en energie beperkt, bijvoorbeeld omdat je kleine kinderen hebt, organiseer dan een leuke pakjesavond en laat cadeautjes met Kerst achterwege. Maak het jezelf gemakkelijk door je favoriete gerechten die je goed in de vingers hebt, te serveren als je van nature geen keukenprinses bent. En zo vallen er nog allerlei dingen te verzinnen om de decemberstress te beperken!

Mijn man, van Engelse nationaliteit, is van huis uit onbekend met het fenomeen van Sinterklaas. We geven elkaar een chocoladeletter en laten het feest verder aan ons voorbij gaan. Om eerlijk te zijn, vind ik het heerlijk rustig. Mensen hebben altijd het idee dat we Kerst groots vieren maar dat valt reuze mee. Een gezamenlijke wandeling en maaltijd met familie of vrienden… afgewisseld met tijd voor mezelf, met een fijn boek op de bank, terwijl de anderen tv kijken…

tip 3: durf de touwtjes (de kerstslingers in dit geval) te laten vieren.
Ben je van het touwtjes-in-eigen-handen- houden, een controlefreak of perfectionist? Dit getuigt van een groot gevoel van verantwoordelijkheid en daar is niks mis mee. De keerzijde van de medaille is dat je teveel op je schouders laadt, met een hoop stress als gevolg. Kijk waar je de touwtjes durft te laten vieren. Een lijstje met klussen opstellen helpt want zo wordt duidelijk welke taken er liggen. Laat iedereen die betrokken is bij de feestdagen een of meerdere klussen kiezen. Als je hen dit in vrijheid laat doen, zullen ze datgene kiezen wat bij hen past en er serieuze verantwoordelijkheid voor nemen. Zo creëer je de voorwaarden voor ‘gezamenlijk gedragen’ decemberfeestelijkheden. En ontstaat er een sfeer van ‘dit hebben we samen gedaan’. Dit werkt verbindend en vermindert de decemberstress.

Als we vroeger mijn ouders op 2e Kerstdag of met Oud & Nieuw bezochten, kookte mijn moeder altijd. Tegenwoordig brengen we zelf eten mee. Een stuk rustiger voor mijn moeder en ik vind het fijn dat ik iets kan bijdragen.

Doordat mijn moeder de kinderen liet meehelpen met het versieren van de kerstboom, werd de kerstboom ook een beetje van mij. Dat gaf me een blij en trots gevoel wat ik me nog steeds herinner.

Of het nu om een kerstdiner gaat of een maaltijd tijdens een verjaardagsfeest, de keren dat de gasten allemaal iets meebrengen, vind ik het leukst. Vanwege het feit dat je een gezamenlijk buffet creëert met een geweldige variatie.

tip 4: spreek uit wat er in je leeft
Omdat we tijdens de december feestdagen, net zoals tijdens vakanties, van onze dagelijkse routines afwijken – we doet andere dingen en we zitten meer op elkaars lip – kunnen zich sneller misverstanden en bijbehorende stress voordoen. Ergernissen en irritaties steken de kop op en leiden tot gemopper of ruzie. Accepteren dat het zo gaat, is een eerste stap. Verder is het de moeite waard om, vóór je reageert, tot tien te tellen, even met je aandacht naar binnen te gaan en te voelen wat zich in je afspeelt… en dit uit te spreken. Dit in praktijk brengen is heel pittig. Negen van de tien keer lukt het misschien niet maar die ene keer wel en dat is mooi meegenomen!

In mijn vrije tijd gebeurt het regelmatig dat ik nog iets wil afmaken, terwijl ik al moe ben. Ik word dan kribbig. In plaats van dit gewoon te zeggen en even rust te nemen. Mijn man zegt vaak ‘dank je wel’ tegen me, naar Engels gebruik neem ik aan. Ik ben dit ook gaan doen en word er steeds beter in. Ik ervaar zeker een positieve effect op de sfeer in huis.

tip 5: heb vrede met hoe het uiteindelijk gaat
Wanneer alles gepland en voorbereid is, lopen dingen toch vaak anders. Een gerecht mislukt, een kind wordt ziek, door een file kom je laat op je bestemming, verzin het maar. De mens bezorgt zich heel wat lijden door zich te verzetten tegen dingen die niet gaan zoals verwacht. Wanneer dit tijdens de feestdagen het geval is, wens ik je toe dat de uitspraak van Franciscus van Assisi je te binnen schiet: ‘Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien.’ Wijsheid waarmee je de decemberstress binnen de perken kunt houden!

Een perfect zacht gekookte eitje voor het kerstontbijt. Ik zie het helemaal voor me. En dan verlies ik de kooktijd even uit het oog… Verheugen op een wandeling langs de rivier die door Cambridge loopt, waar we een weekend logeren bij de broer van mijn man, en dan regent het echt te hard, en we gaan de volgende dag weer weg… Een boek dat veelbelovend leek en waar ik in de kerstvakantie de tijd voor heb, valt tegen. Kleine of grote teleurstellingen, ik mag even stevig balen van mezelf en daarna zit er niet veel anders op dan er vrede mee hebben of er iets aan doen.

Eigenlijk gaan mijn tips over hoe je bij jezelf kunt blijven in de hectiek van de decembermaand. Zit er een tip tussen waar je iets aan hebt? Laat het me weten (info@deontluikenderoos.nl). Ik wens jou en je dierbaren alvast hele fijne feestdagen toe!

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!