De Ontluikende Roos

dat wat zo graag ...

… nog eenmaal gehoord wil worden

Als je wilt opruimen maar het heel lastig vindt om spullen die behoren tot het verleden, los te laten, kan het enorm helpen om … het verhaal achter het object nog eenmaal aan iemand te vertellen. Vaak zijn een paar verhalen voldoende om een hele categorie, bijvoorbeeld eigen kleding of kinderkleertjes, met andere ogen te bezien. En het ‘lijntje’ of het stukje navelstreng voorgoed door te knippen. Waarna het opruimen kan beginnen! Lees over de ervaring van een de klanten van de ontluikende roos met een opruimsessie:

“Opruimen, dat kan ik toch zelf, daar heb ik toch geen opruimcoach voor nodig! Natuurlijk dacht ik zo, want mijn huis is redelijk netjes en schoon en de spulletjes die er staan, vind ik leuk. Maar…. hoe zit dat dan met die kasten, die kamer, die vliering, die koffers, waar ik al jaren niets aan doe, vol met héle oude dingen, allemaal van ‘emotionele waarde’? Het is tijd om er naar te kijken en op te ruimen. Dus een afspraak met Leni gemaakt.

luisteren en vragen stellen
Leni luisterde. Hé, dat is bijzonder, ze luistert naar mijn verhaal en stelt vragen. In no time kom ik erachter wat de vogel & belletjes mobile die al twintig jaar in mijn eetkamer hangt (ja toch!), een prul dat ik niet mooi vind, geen functie heeft, maar dat ik nooit weg heb kunnen doen, eigenlijk voor me betekent. Maar op het moment dat de betekenis tot me doordringt, kan ik ook zien dat het mijn eigen gevoel is dat ik in dat ding ‘geprojecteerd’ heb. Hé, dat gevoel wil ik houden, maar nu is dat ding opeens gewoon een prul en kan ik het zowaar loslaten. Het mag naar de kringloopwinkel. En dat allemaal nog maar bij het kopje thee vooraf…

houdbaarheidsdatum allang verstreken
Vervolgens duiken we onder in de spullen waar het over gaat. Talloze oude kledingstukken van mezelf, hun houdbaarheidsdatum allang voorbij, passeren de revue. Natuurlijk zie ik dat best, door de ogen van de ander, maar tegelijk kan ik er nog geen afscheid nemen. Dit is de jurk die ik aanhad toen mijn man en ik elkaar de eerste zoen gaven… Kleertjes van mijn vier kinderen, de meeste heb ik zelf genaaid of gebreid. Op de vliering ligt al jaren een koffer vol. Tijd om hem voor de laatste keer te openen.

van wie zijn die eigenlijk
Ik pak een oud, verwassen peutertruitje op. Ik realiseer me heus wel dat iemand anders denkt: waarom heb je dat bewaard? Maar ik kijk over de vlekken heen, zie het truitje, maar vooral mijn zoontje van anderhalf erin, zo lief! Ja, wel 36 jaar geleden…. Ondertussen geeft Leni geeft geen krimp, ze luistert geduldig, zonder dat ik een oordeel voel. Dan vraagt ze: van wie zijn die kinderkleertjes eigenlijk? Jeetje, weer een inzicht. Hum, het goede antwoord is natuurlijk: van mijn kinderen. Helemaal niet van mij. Dus suggereert ze me vier stapeltjes te maken, voor ieder kind één. En dan mogen ze zelf weten wat ze met hun stapeltje doen.

aan het einde van de opruimsessie
Na drie uur hebben we een heleboel bij de kop gehad. Er liggen al stapels, één stapeltje dat mag blijven, een grote stapel voor de kringloopwinkel en ook een vuilniszak, jawel. Op mijn vraag aan Leni: samen uitzoeken wat wil ik met de spullen waar zoveel oud sentiment aan kleeft, heb ik antwoord! Ik ben nog wel even bezig, maar het beste is, ik weet nu hoe ik het kan doen. En ik weet wat en hoe ik het wil. Ik kan er nu zelf mee verder. Een opgeruimd gevoel!”

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!

terug naar opgeruimd huis