De Ontluikende Roos

buitenkansje voor een goeie opruimdaad

Gewoonlijk ruimen we onze leefomgeving binnenshuis op. Maar ook aan de leefomgeving buitenshuis kunnen we een steentje bijdragen.

Eén flesje per dag

Eén stuk zwerfafval per dag oprapen tijdens het wandelen of fietsen is mijn streven. Zie ik ergens een plastic flesje, een plastic zak et cetera liggen, dan raap ik het op, doe het in een afvalbak die ik onderweg tegenkomt of het belandt in de vuilnisbak thuis.

bewustwording
Ik ben geïnspireerd door een tv programma, waarin jongeren zich bezighouden met milieubewust leven. Ze staan op een plein in Rotterdam (in de (27ste minuut van de aflevering) waar een hijskraan staat. Aan de hijskraan bungelt een bak van één kuub gevuld met plastic flessen. Wanneer de bak opengaat, schrikken de aanwezigen van de enorme hoeveelheid flessen die over het plein stroomt.

een flesje per dag
De berichten en televisiebeelden over de ‘plastic soup’ eilanden in diverse oceanen zijn, neem ik aan, bekend. De boodschap van het tv programma: wanneer iedereen iedere dag één zwervend plastic flesje of ander plastic zwerfafval zou oppakken en in een afvalbak zou deponeren, dan zouden deze eilanden een heel eind slinken.

opruimtip van een La vie en rose lezeres
Lezeres Astrid raakte geïnspireerd door het ’buitenkansje’. Ze doet sindsdien een wekelijks rondje zwerfafval-oprapen-in-de-buurt. Ze meldde dat haar actie nog een vervolg heeft gekregen! Tijdens haar opruimrondje hoorde ze van een medebuurtbewoonster over het ‘stille krachten’ project van de gemeente Groningen. Vele mensen zetten zich belangeloos in om hun buurt zwerfafvalvrij te maken. De gemeente verstrekt grijpers, vuilniszakken et cetera. Meer informatie (doorscrollen t/m item over Milieustraten) vind je hier.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!

terug naar opruimtips en -trucs