De Ontluikende Roos

rust in het hoofd tijdens het eten

Misschien pak je met de feestdagen groot uit, met spannende recepten die een leuke uitdaging voor je zijn. Of houd je het juist sober. Misschien nemen familie, vrienden en andere genodigden plaats aan de feestelijk gedekte tafel of wordt het een diner-voor-twee. Hoe het uiteindelijk ook uit ziet, er komt een moment dat je, na alle voorbereidingen, zelf aanschuift. Merk je op dat moment dat de stress nog na echoot, probeer dan deze tip uit: leg na iedere hap je bestek neer op je bord.

gewoontegetrouw
Gewoonlijk houden we tijdens het eten het bestek in de handen. Terwijl je een hap in je mond doet, zijn je handen alweer bezig om de volgende hap met mes, vork of lepel te vergaren. Dit is in wezen een vorm van multitasking waarvan inmiddels bekend is dat we onterecht denken dat onze hersenen dit kunnen. Toen ik deze tip uitprobeerde, was ik aangenaam verrast door het effect. Daar waar ik het bij het mediteren nog steeds lastig vind om mijn aandacht te focussen, blijkt dit bij deze eenvoudige tip een fluitje van een cent. Het gemak waarmee de aandacht zich verlegt naar de mond is bijna niet te geloven.

instant rust voor je hoofd
Iedere keer wanneer ik de tip in de praktijk breng, word ik me instant bewust van de kauwbewegingen en proef ik ineens veel meer. Ik ervaar direct rust in m’n hoofd en geniet zoveel meer van het eten. Het kerstdiner is een goede gelegenheid om deze tip uit te proberen omdat we uitgebreid de tijd nemen voor dit maal. Dus leg na iedere hap je bestek neer op je bord. Pas wanneer je mond leeg is, pak je het bestek weer op voor de volgende hap. Het geheim? Kauwen en tegelijkertijd bezig zijn om de volgende hap op je vork te laden, zijn twee verschillende activiteiten. Eén ding tegelijk doen, geeft je hersenen en je hoofd simpelweg rust.

terug naar opgeruimd hoofd