De Ontluikende Roos

loop je mee?

Veel opruimboeken presenteren een oplossingsgerichte aanpak die prima werkt voor diegenen die daarmee uit de voeten kunnen. De Amerikaanse space clearer Stephanie Bennett Vogt volgt een andere route waarbij ze laat zien dat onze levenswijze van invloed is op ons kunnen als het om opruimen gaat. In haar boek ‘Mindful opruimen’ bewandelt ze een meanderend pad dat zich gaandeweg vormt door de ervaringen die ze opdoet en doorleeft op verschillende levensgebieden.

‘Mindful opruimen’ (voorheen verschenen onder de titel ‘Ruimte voor jezelf’) biedt afwisselend een weids uitzicht om daarna op een specifiek punt in te zoomen. De schrijfster hanteert een interessante kapstok die structuur geeft aan het boek: ze belicht het belang van bewustzijn, focus, eigen tempo, compassie en wijsheid tijdens het – aandachtig – lopen van het opruimpad. Loop je mee?

genoeg
In een woord vooraf vertelt Stephanie Bennett Vogt over de aanleiding tot het uiteindelijk schrijven van haar boek. Na twintig intensieve jaren voor de klas en andere ingrijpende levensgebeurtenissen, zegt haar lichaam dat het genoeg is. Ook in haar huis zijn de afgelopen jaren zichtbaar, de spullen lijken de regie overgenomen te hebben. Ze geeft haar baan op (dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot) en begint in haar huis en in haar lijf en hoofd met een lang opruimproces dat haar weer tot zichzelf brengt.

verrast
Op een morgen leegt ze, met een slaperige kop, de afwasmachine en merkt dat door het terugplaatsen van schone borden en pannen een gevoel van innerlijke ruimte in haar hoofd ontstaat. Het verrast haar dat dagelijks terugkerende opruimrituelen die met aandacht worden uitgevoerd zo’n effect kunnen hebben op haar gemoedstoestand. Ze wordt er zelfs blij van!
Deze kleine ervaring die ze beschrijft aan het begin van deel 1 van het boek (met als onderwerp ‘Bewustzijn’) vond ik hartstikke leuk om te lezen want ik herken het: hoe het aandachtig uitvoeren van kleine opruimklusjes rust en een blij gevoel kunnen creëren. Ik heb het bijvoorbeeld bij handdoeken vouwen en daarna genieten van een strakke stapel in de kast, tijdschriften recht leggen, de kussens op de bank opschudden.

levenskunst
Aan het begin van ieder hoofdstuk staat een citaat. Deel 1 wordt vergezeld van een aantal dichtregels van de Perzische dichter Rumi. Het gedicht gaat over hoe ons mens-zijn een soort van herberg is waar elke dag bezoekers aankloppen (lees hier het volledige gedicht). De bezoekers staan voor je emotionele reacties op alles wat zich bij je aandient op een dag, zowel dingen van buiten als van binnen. Rumi nodigt ons uit iedere bezoeker te verwelkomen omdat we iets van hen kunnen leren.
Tjonge wat een levenskunst. Vaak sta ik in stand ‘weg, oplossen, opruimen … nu!’ wanneer zich een vorm van ‘ongemak’ bij mij voordoet. Ergernis aan een volle wasmand, zuchten om een alsmaar hoger wordende stapel administratie die wacht op archiveren, stress over opruimklussen die veel meer tijd vergen dan ik heb ingeschat. Hoe zou het zijn als ik de emoties die in me opkomen verwelkom, in plaats van mezelf nog extra op de kop te geven over waarom ik zo moeilijk doe?

eerste stap
Voor mij gaat opruimen ook dáárover: het leren accepteren van jezelf, met je talenten én je worstelingen. En hier eerlijk over zijn. Vanuit acceptatie kan ontspanning ontstaan en creëer je innerlijke ruimte om te onderzoeken wat het werkelijke probleem is waar je tegenaan loopt. En hoe dan verder? Wonderlijk genoeg komt er bij mij tijdens dit proces steevast een beeld of een gedachte boven drijven van een mogelijke eerste stap op het pad …

Heb jij kleine opruimrituelen die jou rust en een blij gevoel geven? Of ga je iets uitproberen? Hoe ga jij om met ‘bezoekers’ die dagelijks bij jou aankloppen? Je reactie is welkom.

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!

2 reacties op “loop je mee?”

  1. Xandra schreef:

    Hey Leni, heel herkenbaar wat je hierboven beschrijft. Ik had ‘last’ van veel reistijd met mijn werk. Sinds corona, dus half maart 2020, werk ik thuis en heb een deel van de extra tijd besteed aan opruimen. Steeds kleine stapjes en ineens is de bergruimte half leeg. Ook gemerkt dat ik niet alle hobby’s heel erg leuk vind. Ik heb dingen verkocht en weggegeven, dat luchtte enorm op!! Ik kan ook genieten van die simpele repeterende zaken en nette stapeltjes, grappig hè, dat die zo’n effect kunnen hebben. Ik abonneer me op je nieuwsbrief, opruimtips zijn welkom!

  2. Leni schreef:

    Dag Xandra, hartstikke leuk om je opruim ervaringen te lezen. Volgens mij werkt het inderdaad zo: opruimen en ruimte scheppen is een proces van kleine stappen en gaandeweg ga je het effect merken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *