De Ontluikende Roos

ezelsbruggetje

Een druk leven, een volle agenda, een vol en druk hoofd. Met het gebruik van de ‘repeatknop’ zijn we vaak wel bekend, maar met de ‘stopknop’? Er is een eenvoudige manier om de stopknop te bedienen, namelijk door je aandacht te richten op je ademhaling, en deze driemaal (in en uit) te volgen.

waarom je ademhaling?
Als je heel druk bent in je hoofd reduceer je jezelf onbewust tot een ‘hoofd op pootjes’. Je raakt het contact met je lichaam kwijt, je gevoel, je hart et cetera. Het bijzondere van de ademhaling is dat deze een brug vormt tussen het hoofd en het lichaam. Op het moment dat je je focust op de ademhaling maak je direct contact met je lijf. Zo eenvoudig is het echt! Tijdens het volgen van de ademhaling komt je lichaam weer in beeld, te beginnen met het deel van je lijf waar de adem doorheen gaat: het borstgebied, het middenrif, de buik. De energie die zich had verzameld in je hoofd kan zich nu weer over je hele lichaam verspreiden waardoor je hoofd gelijk weer – letterlijk – lucht krijgt.

echt zo simpel?
Is het nu echt zo simpel? Ja: je ademhaling reageert direct op je aandacht en verbindt je ter plekke met je lijf, zet je als het ware opnieuw met de voeten op de grond. De ademhaling als eenvoudig en geweldig instrument inzetten wanneer je hoofd overloopt… natuurlijk, het vergt oefening. Maar je kunt op ieder moment contact met je ademhaling maken. De grootste uitdaging zit in het bewust worden van je volle hoofd: o ja, nu ben ik weer een hoofd op pootjes! En gaandeweg weten dat dat kan anders, door er even een ezelsbruggetje bij te pakken.

terug naar opgeruimd hoofd